четвер, 05 квітня 2018 13:11

Нардепи зробили крок до президентського закону про нацбезпеку

Нардепи зробили крок до президентського закону про нацбезпеку
Президент Петро Порошенко вніс законопроект про національну безпеку до Верховної Ради 28 лютого. Фото: rada.gov.ua

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про національну безпеку.

Документ підтримали 265 народних депутатів.

На засіданні був присутній секретар РНБО Олександр Турчинов. Він із трибуни парламенту заявив, що законопроект носить рамковий характер і "встановлює лише загальні обриси системи забезпечення національної безпеки".

"Загалом законопроект реалізує ідеї, закладені в документах стратегічного планування, ухвалених у 2015-2016 роках, зокрема в Стратегічному оборонному бюлетені. З його прийняттям запроваджується регулювання діяльності органів сектора безпеки та оборони, згідно з нормами і стандартами Європейського Союзу та НАТО...

Законопроект гарантує надійний цивільний демократичний контроль над сектором безпеки та оборони України. Зокрема, з боку Верховної ради та громадянського суспільства. Закріплює чіткий розподіл повноважень та компетенції органів сектору безпеки та оборони, що підвищить ефективність координації і їхню діяльність, покращить якість управління ресурсами, обмежить невиправдане дублювання безпекових функці", - сказав Турчинов, представляючи документ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон рекомендує Верховній Раді прийняти закон про нацбезпеку

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський вважає, що законопроект про нацбезпеку потрібно переписати. Він регулює основи та принципи державної політики в сфері національної безпеки і оборони з урахуванням членства в ЄС і НАТО, механізми вдосконалення демократичного цивільного контролю над сектором безпеки і оборони, систему керівництва ЗСУ, зокрема, розподіл завдань, функцій, повноважень, відповідальності і підзвітності військового керівництва.

У січні законопроект був схвалений РНБО.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи зробили крок до президентського закону про нацбезпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі