пʼятниця, 17 травня 2013 19:08

На посаді голови Вищої ради юстиції у Лавриновича можуть бути особисті інтереси - політолог

На посаді голови Вищої ради юстиції у Лавриновича можуть бути особисті інтереси - політолог
Володимир Фесенко Фото: radiosvoboda.org

Олександр Лавринович може мітити на голову Вищої ради юстиції, бо на цій посаді у нього можуть бути свої особисті інтереси. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко, говорячи про можливе призначення чинного міністра юстиції головою Центральної виборчої комісії.

Експерт зауважив, що інформацію щодо можливого призначення Лавриновича головою ЦВК була ще минулого року.

"Була версія, що Лавриновича можуть призначити спікером Верховної Ради. Але цей сценарій не був реалізований і Лавринович залишився міністром. Тоді і з'явилася версія, що, скоріш за все, Лавринович може піти до ЦВК", - зазначив він.

Однак інформація про те, що Лавринович хоче стати не за посадою, а за квотою Верховної Ради членом Вищої ради юстиції свідчить про те, що ідеться про іншу посаду — про те, що він може очолити Вищу раду юстиції, припустив Фесенко.

"Скоріш за все, це зараз пріоритетний варіант. Інше питання — хто стане головою ЦВК. І якщо Лавринович піде з посади міністра, питання буде у тому, хто стане його заступником. Думаю, що тут варіант номер один — це Андрій Портнов. Про це свідчить зокрема і призначення головою Верховного суду України Ярослава Романюка, якого вважають людиною, близькою до Портнова", - підкреслив політолог.

Він також не виключає, що посада голови ВРЮ Лавриновичу може бути цікава в особистих інтересах.

"Ця посада не така помітна, як посада міністра юстиції. Але цей орган (ВРЮ — ред.) досить впливовий - він впливає на судову систему, і головне - на кадрову політику в судах. Вплив цього органу дуже вагомий. Він не такий помітний і різноманітний, як вплив міністерства, але він зараз найближче впливатиме на судову систему", - пояснив Фесенко.

Він додав: "Тим паче у Лавриновича є не тільки можливі політичні інтереси, як представника влади — впливати на судову систему, а може ще й особисті інтереси. Він же займається юридичною практикою і очолює одну з потужних юридичних фірм. Так що тут може є і особисті нюанси".

"Це менш конфліктна посада. А ми ж бачимо, що Лавринович особливо не проявляв останні роки тяги до публічності. Натомість голова ЦВК — не тільки під час виборів, а й у міжвиборчий період знаходиться в епіцентрі політичних конфліктів. Тому для Лавриновича і вигідніше, і безпечніше працювати у ВРЮ", - підсумував політолог.

Зараз ви читаєте новину «На посаді голови Вищої ради юстиції у Лавриновича можуть бути особисті інтереси - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі