понеділок, 05 листопада 2018 12:53

МОЗ не зробив нічого для розвитку трансплантології в Україні – нардеп Дубіль
3

За 10 місяців роботи МОЗ не зробив нічого для розвитку трансплантології в Україні вважає нардеп фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль
За 10 місяців роботи МОЗ не зробив нічого для розвитку трансплантології в Україні вважає нардеп фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль
За 10 місяців роботи МОЗ не зробив нічого для розвитку трансплантології в Україні вважає нардеп фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль

За 10 місяців роботи МОЗ не зробило нічого для розвитку трансплантології в Україні.

На цьому наголосив народний депутат із фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль під час висадження "Алеї життя" біля Київської міської лікарні швидкої допомоги.

Як розповів журналістам нардеп, держава робить замало для порятунку життів важкохворих людей.

"Дуже прикро, що тоді, як люди рятують одне-одного з божою допомогою, держава важкохворими не опікується. МОЗ і досі не спромоглося розвинути в Україні систему трансплантології, і тому таких пацієнтів МОЗ відправляє за кордон. Але минулого року виділених уз бюджету коштів вистачило лише на лікування 146 пацієнтів. Потім ми, депутати, знайшли додаткові засоби і врятували за рік 208 життів. А у "черзі смерті" було 226", - повідомив Валерій Дубіль.

За його словами, цьогоріч через недбале ставлення чиновників МОЗу бюджетних коштів вистачило лише на лікування 141 пацієнта. Вони закінчилися вже у травні. І лише боротьба активістів і депутатів допомогла відправити на лікування і врятувати життя ще 57 пацієнтам.

"Та хворих ще більше, і "черга смерті" не ліквідована. Бо щорічно лікування потребують насправді не 190 або 220 людей, а вдесятеро більше. Бюджет цього просто не потягне", - акцентує нардеп.

Проблему вирішити можна, впевнений Валерій Дубіль. Для цього необхідно впровадити систему добровільного медичного страхування, коли за працюючого заплатить роботодавець, за непрацюючого – держава. Саме цей механізм фінансування залучить додаткові кошти до галузі.

По-друге, потрібно розвинути ту саму трансплантологію в Україні. Понад 80% важкохворих, яких сьогодні відправляють за кордон, потребують трансплантації: "На жаль, цього не розуміє МОЗ".

Цьогоріч у бюджеті виділили 112 млн грн на пілотний проект із розвитку трансплантації. МОЗ не розпочав його впроваджувати з початку року – просто спростив собі завдання. Всі 9 місяців він не працював у цьому напрямі – не почав створювати єдину систему з реанімаційних центрів і центром трансплантації. А тільки вчергове передав гроші, призначені для оплати трансплантаційних операцій для конкретних пацієнтів, на закупівлю обладнання до центрів трансплантації.

"Але ж це не вихід із ситуації. Ми з Юрієм Андреєвим і з народними депутатами маємо зробити все, щоб у нашій країні була трансплантологія, і щоб кошти не виїжджали за кордон, і щоб за ці ж кошти ми могли врятувати вдесятеро більше людей. Треба змусити МОЗ запустити і реанімаційний центр, і центр трансплантології в Україні.

Ми сьогодні висаджуємо цю символічну "Алею життя", дякуючи донорам. Їхня людяність навіть після смерті дозволила врятувати життя одній або декільком людям. Чому ми садимо дерева саме в Лікарні швидкої допомоги? Саме з таких медичних установ, і загалом - із центрів трансплантації й розпочинається становлення ефективно функціонуючої системи трансплантації в країні. І я впевнений, разом ми зможемо дотиснути МОЗ і вирішити питання лікування важкохворих в Україні".

Нагадаємо, Валерій Дубіль ініціював створення групи при бюджетному комітеті з вишукування невикористаних МОЗом коштів. Завдяки її роботі було віднайдено перший 101 млн грн на лікування важкохворих українців. Група продовжує вишукувати невикористані кошти.

Зараз ви читаєте новину «МОЗ не зробив нічого для розвитку трансплантології в Україні – нардеп Дубіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі