середа, 20 липня 2011 11:40

Міжнародній спільноті не слід миритися з цинічними вивертами Януковича - "The Financial Times"

Міжнародній спільноті не слід миритися з цинічними вивертами Януковича - "The Financial Times"

Президента України Віктора Януковича справедливо звинувачують у тому, що, перемігши 18 місяців тому на виборах, він почав створювати м'який варіант путінської системи. Він сконцентрував у своїх руках владу і затикає рот ЗМІ. Продовжуючи аналогію, варто зауважити, що у нього з'явилася і власна справа ЮКОСа.

На відміну від Росії у Києві судять не олігарха-мільярдера, на зразок Михайла Ходорковського, а колишнього прем'єр-міністра і одного з лідерів помаранчевої революції Юлію Тимошенко. Як і в Росії, в Україні політики і підприємці рідко бувають біліше снігу - швидше, йдеться про різні відтінки сірого. Тому кримінальне переслідування і пані Тимошенко, і пана Ходорковського виглядає вибірковим правосуддям і політично мотивованими спробами нейтралізувати супротивника.

Прихильники пана Януковича стверджують, що те, що відбувається - частина ширшої кампанії з боротьби із корупцією, в ході якої розслідується діяльність 400 поки не названих чиновників. Однак поки усі високопоставлені фігури, проти яких були висунуті звинувачення, - це прихильники Тимошенко.

Більше того, незважаючи на безліч слідчих дій, те обвинувачення, яке пред'явлено пані Тимошенко і потенційно загрожує їй 10 роками позбавлення волі, вкрай сумнівне. Її звинувачують в тому, що вона перевищила свої повноваження, уклавши в 2009 році з Володимиром Путіним угоду про постачання газу за завищеними цінами.

Тим часом важко сказати, наскільки політичні кроки, особливо зроблені в період кризи, можуть стати приводом для кримінальних звинувачень. Укладену пані Тимошенко угоду Європейський Союз схвалив, так як вона дозволила відновити припинені поставки російського газу в Україну і далі на захід і позбавити російсько-українську газову торгівлю від сумнівного посередника.

Зіткнувшись з критикою з боку Заходу, оточення пана Януковича зараз, з чуток, шукає рішення, яке дасть йому можливість врятувати обличчя. Можливо, йтиметься про умовний вирок, який дозволить пані Тимошенко залишитися на волі, але не дозволить їй брати участь у наступних виборах. Міжнародній спільноті не слід миритися з подібними цинічними вивертами.

Варто зауважити, що Євросоюз має на Україну набагато більше впливу, ніж на Росію. Зараз він веде переговори з Києвом про вільну торгівлю і співпрацю. Європейські чиновники не хочуть пов'язувати їх з проблемами демократії за пана Януковича, побоюючись штовхнути Київ назад в обійми Росії, яка відчайдушно намагається відновити свій вплив в Україні. Тим не менш, Київ ясно дав зрозуміти, що він хоче укласти угоду з ЄС і має потребу в ній. Україна називає європейську інтеграцію своїм "стратегічним вибором".

Це дає Брюсселю вплив, який він повинен використати. Йому слід припинити переговори, якщо не припиниться свавілля відносно пані Тимошенко. Торгові привілеї повинні йти рука об руку з цінностями. А цінності, демонстровані у цьому випадку, явно не збігаються з тими, яких вимагає Євросоюз.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародній спільноті не слід миритися з цинічними вивертами Януковича - "The Financial Times"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі