пʼятниця, 14 червня 2013 22:22

Луценко зібрав інтелігенцію у Львові та поговорив про майбутнє України

Близько 50-ти представників місцевої інтелектуальної еліти зібралися сьогодні у Львові для обговорення політичної ініціативи Юрія Луценка "Третя республіка". На зустріч прийшли громадські діячі, історики, науковці. Розмова відбувалася у місцевому прес-клубі на проспекті Тараса Шевченка.

Люди розсідаються за столом. Присутнім бракує місць, дехто стає під стіну. Усі чоловіки в сорочках, один у вишиванці. Луценко запізнюється на 20 хвилин.

"Я перепрошую, телебачення мене зловило, - вривається у зал. Вітається. На ходу одягає піджак і сідає. - Я розумію, що мене багато не люблять, не сприймають і не довіряють мені. Я хочу вибачитися перед народом за те, що мав владу і не скористався нею. Я помилявся. А потім у тюрмі я мав час все обдумати і зрозуміти. Тому сьогодні я маю план дій. Розумію, що хто я такий, щоб знову кликати народ за собою. Але часу вже нема, треба робити хоч щось. Мене хапають на вулиці і питають: коли виходити, коли почнеться революція? Ні, спочатку має бути план, потім команда, а вже потім вибирати лідера. У "Третій республіці" немає лідера. Я - не лідер. Я — ініціатор".

Автор: Фото: Леся Межва
 

Люди сидять без нотатників, поклали на столах мобільні телефони. Усі уважно слухають.

"Коли на мітинг у Києві приходить 4-5 тисячі людей, значить щось в країні не так, - продовжує Тарас Возняк. - Виходить, те, що робить опозиція, не резонує з народом. Треба думати про конкретний план дій. У нас весь час перемагає то одна, то інша частина суспільства. У 2004 році перемогла одна, у 2010 - інша. Але нам потрібно не щоби хтось перемагав, а потрібно змінювати країну. Країна в тому форматі не може більше існувати. Її треба перезагрузити".

Возняк пояснює, чому ініціатива називається "Третя республіка". УНР можна вважати першою, 22 останні роки - другою, нова змінена країна має стати третьою.

Слово бере Андрій Мисик.

"Ми підтримуємо опозицію, яка має продані місця у списках. Яка не голосує за пільги, бо чогось не може з'явитися на засідання у повному складі. Але всі думають: та, хай там, хоч така є. Сьогодні ми напишемо документи, план дій. А кому їх нести? Кому дати?"

"План треба вміти втілити, і приготувати, і викурити, - жартує Олесь Старовойт. - Сам по собі він нічого не дасть".

Луценко обіцяє, що план дій буде написаний вже до осені. А документи, як змінювати країну, вже до кінця року. Далі обіцяє їхати до людей.

Возняк надає слово дружині Луценка.

Автор: Фото: Леся Межва
 

"Юра був проти, щоб я говорила. Але я мушу, - каже Ірина. - Ви говорите сьогодні, кому це все, що ви напишете, пропагувати. А куди поділися ці мільйони з Майдану? Нікуди, вони є. Їм це треба донести. А згадайте про 300 тисяч дрібних і середніх підприємців. Їм це донесіть. Залучайте також церкву, молодь через ректорів університетів. У вас мало часу," - голосно говорить і жестикулює руками.

У кінці слово знову бере Юрій Луценко. Виступає 20 хвилин. У промові згадує, що багато читав, цитує Оксану Забужко, китайські народні мудрості, афоризми, відомі жарти, згадує факти з історії, називає прочитані твори.

"У нас сьогодні дискусії не вийшло. Це тому, що ми - однодумці. І цьому подякуємо Януковичу, - говорить. - Я сьогодні питаю гуцулів, чи будують там щось донецькі у Карпатах. І вони відповідають: "А, хай будують. І так все наше буде". Тобто народ знає, що каже. Але сьогодні ми маємо розуміти, що підемо іншим шляхом. Не будемо обіцяти високі зарплати і пенсії, бо ми не конкуренти в цьому, таких популістів багато. Ми маємо розуміти, що рушійна сила - середній клас. Маємо ліквідувати міліцію, прокуратуру і суди. А потім створити їх наново. А перевіряти нових людей треба буде через детектор брехні, яке у них минуле".

Наприкінці Луценко наголошує, що "Третя республіка" - не партія і не громадська організація, а ініціатива зміни країни.

"Ми напрацюємо плани, документи і підемо до людей. Бо у нас немає ні телебачення, ні міліції, ні грошей".

Розмова тривала 2,5 години. Подібні зустрічі відбуватимуться по Україні.

Зараз ви читаєте новину «Луценко зібрав інтелігенцію у Львові та поговорив про майбутнє України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі