четвер, 20 листопада 2008 09:55

Луценко образився на телеканал

Міністерство внутрішніх справ України розцінює як цілеспрямовану кампанію з дискредитації органів внутрішніх справ ряд сюжетів з циклу журналістських розслідувань, показані на одному з центральних телеканалів.

"Днями один з центральних телеканалів почав транслювати (як було анонсовано) цикл матеріалів власного журналістського розслідування про порушення законності з боку працівників правоохоронних органів відносно нібито безневинних громадян. Перші два матеріали з цього циклу свідчать, що так звані журналістські розслідування є цілеспрямованою кампанією, направленою на дискредитацію органів внутрішніх справ", - йдеться в заяві МВС, поширеній у середу.

У заяві згадується про сюжет з міста Прилуки Чернігівської області, де працівники відділу боротьби з організованою злочинністю нанесли смертельні тілесні ушкодження місцевому жителеві, затриманому за підозрою у скоєнні злочину. В іншому сюжеті розповідається про звинувачення ряду громадян у причетності до ряду вбивств і зґвалтувань, які мали місце у Пологовському районі Запорізької області, і застосуванні працівниками Київського райвідділу міліції Харкова до підозрюваного незаконних методів дізнання і слідства.

МВС відзначає, що в сюжетах наводяться коментарі ряду громадян, з яких можна зробити висновок про те, "що в міліції служать виключно нелюди і садисти".

МВС висловлює обурення "таким підходом до інформування громадськості про діяльність органів внутрішніх справ, який одночасно слід вважати маніпуляційним і тенденційним". У заяві відзначається, що всі наведені приклади неодноразово висвітлювали в ЗМІ, у тому числі і завдяки їх оперативному оприлюдненню відповідними підрозділами МВС.

По-друге, відзначають у МВС, відразу ж після інциденту в Прилуках були затримані не тільки чотири працівники підрозділу боротьби з організованою злочинністю, причетних до биття підозрюваного, але і притягнені до дисциплінарної відповідальності або звільнені із займаних посад їх керівники. У той самий час служба внутрішньої безпеки МВС активно сприяє розслідуванню кримінальних справ, порушених органами прокуратури щодо посадових осіб Пологовського і Київського райвідділів.

У МВС підкреслюють, що автор сюжетів (або його керівництво) виявили елементарну професійну некоректність, звернувшись у МВС і отримавши всю необхідну інформацію і коментарі, не обтяживши ебе їх наведенням, а обмежився матеріалами власного "розслідування". Крім того, МВС називає спекуляціями інформацію про погрози на адресу автора і здивоване "демонстративним ігноруванням МВС як структури, яка може не тільки забезпечити фізичний захист журналіста, але і сприяти встановленню і притяганню до відповідальності тих, хто йому загрожує".

"МВС України здатне достатньо кваліфіковано і відповідально розглянути звернення з приводу цих погроз і захистити журналіста від якого-небудь переслідування", - підкреслюється в заяві.

Як повідомлялося, в середу телеканал "1+1" звернувся з проханням в Генеральну прокуратуру і Службу безпеки України забезпечити охорону авторові документального циклу журналістських розслідувань під назвою "Жерсть мундира" про зловживання співробітників Міністерства внутрішніх справ.

Служба безпеки України надала охорону зі співробітників спецпідрозділу "Альфа" у зв"язку з проханням каналу. У свою чергу в прес-службі Генпрокуратури повідомили, що звернення телеканалу буде розглянуто і "буде ухвалено законне рішення".

Зараз ви читаєте новину «Луценко образився на телеканал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі