пʼятниця, 19 грудня 2008 10:30

Крісло Стельмаха може зайняти Порошенко

Прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко попросила голову парламенту Володимира Литвина до наступного вівторка заслуховувати інформацію по розслідуванню діяльності Стельмаха.

Проте, як стверджує "бютівець" Сергій Міщенко, комісія зазнає великі труднощі з доступом до інформації.

"Навіть заступник генпрокурора Тетяна Корнякова не може отримати дані з НБУ", - стверджує Міщенко. Крім того, висновки комісії не вирішать долю Стельмаха.

"Зняття і призначення голова Національного банку — виключно прерогатива президента. Верховна Рада на це впливає мало, якщо у Ющенка не буде бажання звільняти Стельмаха", - зазначив перший віце-спікер Олександр Лавринович.

Як стало відомо Делу, на місце Стельмаха вже мітить Петро Порошенко. "Він буде виконуючим обов"язки голови Нацбанку, а не розділом відомства, це дасть можливість його контролювати", — зазначило джерело видання в Кабміні.

У той же час депутати сумніваються, що відставка Стельмаха закріпить гривню. Представник Партії регіонів Олексій Плотніков упевнений, що спочатку потрібно ухвалити рішення про механізм стабілізації гривні. При цьому він вважає, що реальний курс повинен бути не більше 7 гривень за долар, і солідарний з Тимошенко в тому, що обвал нацвалюти лежить на совісті НБУ. Як зазначила в своїй промові Тимошенко, якби не було спекуляцій, курс повинен був складати 6,57 гривен за долар.

Представник НУНС Віктор Тополов нагадує, що 10 років тому, коли Нацбанк очолював теперішній Президент Віктор Ющенко, НБУ діяв професійніше. "Продаж валюти був узятий під держконтроль, а імпортні контракти проходили через спеціальну комісію НБУ, щоб відсікти спроби необгрунтованого виведення валюти за кордон", — говорить депутат.

При цьому, як зазначила депутат від НУНС Ксенія Ляпіна, в парламенті зараз ходять чутки про намір Кабміну включити друкарський верстат і провести емісію гривні. Цю інформацію виданню підтвердило і джерело в Мінфіні. Нібито саме з цим наміром принципово не згоден міністр фінансів Віктор Пинзеник, який вже давно "побив горщики" з Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Крісло Стельмаха може зайняти Порошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі