четвер, 13 травня 2010 16:13

Кримінальна справа проти Тимошенко мобілізує її електорат – експерт

Кримінальна справа проти Тимошенко мобілізує її електорат – експерт

Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко, 43 роки, вважає невипадковим відновлення кримінальної справи проти лідера БЮТу Юлії Тимошенко.

"У нинішньої влади є бажання відновити кримінальні справи проти своїх політичних опонентів, - зазначив він. - З формальної точки це виглядає як намір завершити справу і довести її до правосудного кінця. Але зрозуміло, що тут основним є політичне підґрунтя. Якби це була справа не проти політика, а проти звичайного громадянина, тоді можна було говорити, що вона носить виключно правовий характер. У даному ж разі це спроба тиску на лідера найбільш впливової опозиційної сили".

На думку експерта, сам факт поновлення кримінальної справи говорить про намір влади посадити Тимошенко за ґрати. Та оскільки це стосується політика такого рівня, то влада повинна подумати про політичні наслідки такого дійства.

У 2005 році після приходу до влади Віктора Ющенка були порушені кримінальні справи проти чиновників високого рангу періоду президентства Леоніда Кучми. Жодна з них не доведена до кінця.

"Нинішня влада наступає на ті самі граблі, - каже Юрій Якименко. - Бо не можна плутати право і політику і діяти на догоду політичній кон'юнктурі. Гадаю, що справа до суду не дійде. Переслідування лідера потужної політичної сили, другого кандидата у президенти, за якого проголосувало понад 40% виборців, стане знаковою подією для її прихильників. Це підвищить рейтинг Тимошенко і сприятиме мобілізації її електорату".

Тимошенко вже була в слідчому ізоляторі у лютому 2001 року.

Тоді її заарештували за санкцією Генпрокуратури по звинуваченню в розкраданні (при перебуванні главою корпорації "Єдині енергетичні системи України") мільярда доларів, призначеного для оплати російського газу. Через місяць Печерський районний суд скасував цю санкцію.

9 квітня 2003 року Апеляційний суд Києва ухвалив рішення, яким визнано незаконним і скасував рішення про порушення кримінальної справи стосовно Юлії Тимошенко та її чоловіка Олександра Тимошенка, а провадження з усіх кримінальних справ закрив.

У серпні 2004 році Головна військова прокуратура Росії звинуватила Тимошенко в наданні хабарів високим чиновникам Міністерства оборони РФ з метою укладення контракту на постачання будівельних матеріалів за явно завищеними цінами та оголосила її в міжнародний розшук.

У вересні 2005 року, невдовзі після відставки Тимошенко з посади прем'єр-міністра, Генпрокуратура РФ закрила справу у зв'язку із закінченням терміну давності.

18 листопада 2005 року Верховний суд України своїм рішенням остаточно скасував усі кримінальні справи, порушені проти Юлії Тимошенко та членів її родини.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Кримінальна справа проти Тимошенко мобілізує її електорат – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі