четвер, 12 березня 2020 00:39

Конституційний суд заблокував судову реформу Зеленського

Конституційний суд заблокував судову реформу Зеленського
Зеленський хотів змінити судову реформу. Фото: Кореспондент

Конституційний суд України заблокував ініційоване президентом Володимиром Зеленським скорочення кількості суддів Верховного суду.

"Конституційний суд визнав неконституційним скорочення суддів Верховного суду з 200 до 100 і зменшення їх зарплат", - повідомляє "Укрінформ" з посиланням на джерело в КСУ.

Закон, зокрема, визначав необхідність скоротити склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, при цьому їхні посадові оклади зменшаться із 75 до 55 прожиткових мінімумів, тобто зі 145 тис. 200 грн до 106 тис. 480 грн.

Документ також передбачав створення Вищою радою правосуддя комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами ВРП та ВККС високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Окрім того, закон розширював категорії посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації). Зокрема, вона мала поширюватись на керівників ВККС і Державної судової адміністрації, які обіймали свої посади не менше року у період від 21 листопада 2013 року до 19 травня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд визначить законність люстрації

16 жовтня 2019 року Верховна Рада підтримала в другому читанні президентський законопроект №1008. При цьому депутати проігнорували заяви західних послів і генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчіновіч-Бурич, які жорстко розкритикували окремі положення законопроекту.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд заблокував судову реформу Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі