вівторок, 09 листопада 2010 12:40

Хара обіцяв Януковичу 9 млн голосів за Партію регіонів

Підсумки місцевих виборів 31 жовтня, які подаються телеканалами, як перемога Партії Регіонів, насправді бачилися Президенту трохи інакше. У всякому разі, напередодні місцевої виборчої кампанії Віктор Янукович безсумнівно отримував запевнення у забезпеченні необхідної організаційної та електоральної підтримки з боку багатьох громадських діячів, які очолюють різні організації та рухи. На одній такій неофіційній зустрічі у Віктора Януковича, як кажуть в АП, обговорювали можливість використання оргресурсів Федерації профспілок України (ФПУ). Голова ФПУ Василь Хара зголосився забезпечити 100-відсоткове "добровільно-примусове" голосування дев'яти мільйонів своїх членів за правлячу партію, а найбільш активних з цих членів - "попросити" допомогти в організації результатів на місцях. Основою для ангажування свідомих функціонерів повинна була стати концепція "активного соціального діалогу": Федерація не співпрацює ні з якими політиками взагалі, окрім особисто Президента, а глава держави, зі свого боку, прислухається до "сигналів" ФПУ проти азарових і ахметових, і жорстко реагує на ці сигнали. Зовсім, як Уго Чавес чи Володимир Путін.

Судячи з усього, схема, обумовлена на неофіційній зустрічі Януковича з Харою, не зіграла. За даними виборчих комісій, на вибори по всій країні прийшло близько 17 млн. українців. З них, згідно з результатами екзит-полу компанії GFK, за партійними списками до облради за Партію Регіонів проголосували 36,2% виборців. З одного боку, це майже триразове випередження найближчого конкурента - "Батьківщини" Юлії Тимошенко (з 13,1%), вагома психологічна перемога правлячої партії. З іншого боку, ПР не виправдала власних сподівань і погіршила свої результати в декількох ключових регіонах, в порівнянні з попередніми виборами. Так, в Запоріжжі розрив між "регіоналами" і напіврозбитою "Батьківщиною" склав не більше 5%, причому остання перемагає на виборах мера. На президентських виборах-2010 Віктор Янукович отримав майже 90%-ву підтримку в Луганській, Донецькій областях, проти нинішніх показників ПР в 45% і 60% голосів відповідно.

Ці цифри, безсумнівно, змусили серйозно задуматися главу держави і керівників кампанії "регіоналів". Зокрема, над тим, що явка виборців у регіонах, за даними виборчкомів, склала від 40 до 55% (у середньому вдвічі менше, ніж на президентських виборах). А це продовження убивчої тенденції на президентських виборах: меншість громадян обирає владу. Причому елементарні підрахунки показують, що більшість членів Федерації профспілок, в кількості 9000000 осіб, не прийшли голосувати взагалі ні за кого, - не те, що за ПР. Адже, в іншому випадку, відповідно до запевнень Хари, загальнонаціональний результат регіоналів був би точно не нижче 60%, і навіть значно вище. Наприклад, ті пенсіонери, міліціонери і селяни, які підтримують Партію Регіонів, в профспілках не значаться. Складається таке враження, що активісти ФПУ більш охоче голосували за ПР на виборах в "помаранчеві" роки - коли їх голоси ніхто не пропонував "на тарілочці", а саму Федерацію очолював "помаранчевий" Олександр Юркін.

Особливо вражаючими для влади, мабуть, стали її "втрати" у традиційно "біло-блакитних" регіонах, де профспілкові підприємства фактично є містоутворюючими. У рекреаційних зонах розташування здравниць Федерації профспілок України ("Укрпрофоздоровниця"), санаторії є центральними інфраструктурними об'єктами, від яких залежить працевлаштування місцевих жителів, наповнення місцевого бюджету і притоку інвестицій. Крім того, весь персонал санаторіїв, користується авторитетом у своїх курортних містечках і селах, ці працівники мають особливий статус. Вони забезпечені роботою на тлі високого місцевого безробіття, мають можливість допомогти родичам або сусідам в медичному обстеженні в санаторіях. Переважно персонал санаторіїв — медики. Це люди до яких завжди йдуть за допомогою і порадою. Тому вони могли б бути ефективним агітаційним інструментом у руках ФПУ.

Однак повернімося до "сумних" результатів. Так ось, явка виборців по Криму склала 47,7%, у тому числі в курортних Ялті - 48,54%, а Євпаторії - 40% (!). Тут слід зазначити одну парадоксальну деталь. За наявною інсайдерською інформацією, євпаторійські здравниці були ледь не єдиними об'єктами, керівництву яких начальство "Укрпрофоздоровниці" дало хоч якусь "виборно-профілактичну" накачку. Результат вийшов протилежним - тут голосували ще менше, ніж на ПБК, де по профспілковій лінії ніхто пальцем об палець не вдарив.

За офіційними даними республіканського виборчкому, ПР отримала 283359 голосів на виборах у Верховну Раду АРК, або 52,09% від 47,7 відсотків прийшли на вибори. Це вдвічі-втричі (!) менше, ніж результат "регіоналів" на парламентських виборах 2006-го чи президентський результат Віктора Януковича в 2010-му. Напевно не варто нагадувати, що в Криму поки що розташований найбільший комплекс оздоровчої інфраструктури ФПУ.
Якщо взяти, приміром, Одеську область, де в підпорядкуванні Федерації профспілок працює 10 санаторіїв, то тенденція нітрохи не краща. У порівнянні з парламентськими виборами 2007 року і президентськими 2010-го, на недавніх місцевих Партія Регіонів втратила 10% голосів, або кожного п'ятого прихильника.

На етнічно роз'єднаному Закарпатті, де давно не були сильні нинішні "помаранчеві" опозиціонери, "центристська" Партія Регіонів отримала менше третини голосів на обласних виборах. Поступившись "мутному", фактично сепаратистському "Єдиному Центру" Віктора Балоги (якого місцеві виборці знають з досить суперечливих сторін). Слід врахувати, що Янукович навіть в епохальному 2004 користувався тут значно вищою підтримкою, ніж в інших областях Західної України. Та й у 2010 році близько 42% закарпатців підтримало кандидата в Президенти Вікотра Януковича. Тут була завжди хороша ділянка для Партії Регіонів. Але цього разу її не використали. Навіть користуючись високою дисципліною адміністративної вертикалі і обіцяної паном Харою підтримкою профспілкових працівників.

Більш провальними стали вибори для Партії Регіонів у ще одній західноукраїнської мецці "Укрпрофоздоровниці" - містечку Моршин. За наявною на сьогоднішній день інформацією, у місті, яке фактично живе за рахунок здравниць ФПУ, "регіонали" отримали аж один (!) Мандат у міськраді. І це в населеному пункті, де з 3600 працюючих жителів, понад 2800 людей працюють на підприємствах курортного господарства. У Моршині розташовано 5 санаторіїв Федерації профспілок України і бальнеологічна лікарня.

Що стосується ПБК, то зараз можна тільки здогадуватися, як саме проводили профспілкову оргроботу на Південному Березі Криму волонтери Василя Хари. Адже з підрахунком голосів по виборах до рад автономії склалися "серйозні проблеми", і повні результати поки не оголошені. Одне видання навіть пише, що після вилучення бюлетенів з урн в Масандрі, відразу почали підрахунок голосування до парламенту Криму. Коли побачили гнітючий результат Партії Регіонів, зам'яли для ясності, і до отримання подальших інструкцій почали підрахунок голосування до селищної ради.

Нагадаємо, що на виборах-2007 (в останній раз, коли кримчани вибирали між партійними списками), наприклад, ПР отримала 59,66% і 63,5% в самих "курортних" округах півострова: алуштинському № 7 і євпаторійському № 4, відповідно. Результати особисто Януковича на президентських виборах-2010 склали ще більше: 78.37% і 79.93%. На цих місцевих виборах, наприклад, в алуштинській міськраді Партія Регіонів отримала 44% підтримки.

Поки очікуються результати в цих округах, відзначимо, що на міських виборах в самій Євпаторії перемогли, звичайно ж, "регіонали" ... команда мера Андрія Даниленка. Того самого, який затіяв жорстоку боротьбу проти "біло-блакитного" профспілкового менеджменту (розкрадають, на його думку, курортну землю). Якщо ця "антипрофспілкова" тенденція проявиться і на ПБК, - де кожен другий виборець працює або працював у санаторії ФПУ, - партії влади можна поспівчувати. За даними паралельних підрахунків, Партія Регіонів отримала на узбережжі набагато менше голосів, ніж у Степовому Криму. Дотримуючись даних незалежних спостерігачів з массандрівських дільниць, які надходили в ніч голосування, рівень підтримки Партії Регіонів становив трохи більше 30% (!). На багатьох дільницях Масандри та Ялти показник виборців, які не полінувалися прийти і проголосувати "проти всіх", вдумайтеся, також був у районі 30%. Про що це говорить? В абсолютно "біло-блакитному" Криму, в районах, де масово розташовані об'єкти ФПУ, така недовіра до партії влади, а відповідно і до Віктора Януковича.

Нескладно припустити, що після офіційного оголошення результатів виборів, "активність" Федерації профспілок піддасться найжорсткішим розбіркам в оточенні Президента. Зокрема, належить з'ясувати, чому обіцяне не співпало з реальністю. Чому не спрацювали величезні інфраструктурні ресурси ФПУ. Вони існують. Може просто хтось не вміє їх організувати.

Тим більше, що у Віктора Януковича накопичилося багато питань до інших аспектів профспілкової діяльності Василя Хара і його команди. Починаючи від скандальної до непристойності передачі кримських санаторіїв в оренду за дуже дивними цінами. І закінчуючи тим, чому голова ФПУ останнім часом чи не бере участь у найважливіших заходах Міжнародної Конфедерації Профспілок і Всесвітньої Організації Праці, або з моменту свого обрання сором'язливо розповідає на схожих заходах "за бугром", що він не має нічого спільного зі ставлеником української буржуазії Януковичем, а у фракцію ПР потрапив "випадково". Пропонуючи Президенту істотно допомогти на місцевих виборах 31 жовтня, Хара явно зіграв ва-банк. На кону вже давно розробляється в АП сценарій його усунення.

Втім, головне в цій історії - перспективи не Партії Регіонів, і тим більше не Хари, а самої Федерації профспілок, втягнутої в комерційні "розбірки" та особисте спасіння її керівника. Схоже, в цьому вирі ФПУ остаточно втрачає роль самодостатнього центру впливу і авторитетного переговірника і радника у трудових питаннях.

Газета по-киевски

Зараз ви читаєте новину «Хара обіцяв Януковичу 9 млн голосів за Партію регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі