четвер, 22 лютого 2018 11:33

Губернатора Запорізької області знову звинуватили в махінаціях

Глава Запорізької ОДА Костянтин Бриль знову потрапив в корупційний скандал. Якщо 2017 рік для глави регіону можна назвати "роком звинувачень", то і в 2018 тенденція зберігається.

Місцеві та національні ЗМІ вже звинувачували Костянтина Івановича в незаконному заволодінні сотень гектарів землі, а розслідувачі показали шикарне життя чиновника, який все життя пропрацював на держслужбі.

Ці звинувачення лягли в основу відкритого листа антикорупційної комісії ЗОДА до голів САП і НАБУ про можливу корупцію керівника прифронтової області. Але Бриль вирішив розпустити комісію, яка його викрила в корупції.

Варто зазначити, що її створення було піар-ходом запорізького губернатора, адже він декларував боротьбу з корупцією в регіоні. Можливо, в ОДА вирішили підстрахуватися, щоб комісія не розслідувала закупівлю швидких, на якій наполягав Костянтин Бриль.

22 серпня 2017 року було оголошено тендер на закупівлю автомобілів швидкої допомоги. Замовником виступило КУ "Територіальне медичне об'єднання "Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" ЗОР.

Восени цього року на сесії облради було виділено майже 50 млн гривень на покупку автомобілів швидкої допомоги для міста. Як повідомили нам в облраді, це рішення лобіював особисто голова облдержадміністрації, так як "автопарк лікарні застарів, потрібні нові автобуси". Депутати погодилися і підтримали пропозицію.

 

Тендер виграла компанія "Автоспецпром", яка вже була фігурантом кримінальної справи про фіктивну купівлю швидких в Луганськ на 46 млн грн в 2016 році. Тоді луганських слідчих насторожила завищена ціна на автомобілі швидкої допомоги.

Тепер є питання до покупки швидких і в Запоріжжі.

Облрада виділила 47,8 млн грн на покупку 19 автомобілів (близько 2.5 млн за авто). Гроші були перераховані компанії, але в обласному центрі екстреної медицини отримали ключі тільки від 5 авто. До слова, на передачу швидких повинен був приїхати навіть прем'єр-міністр Володимир Гройсман, але його політ скасували через погодні умови.

Процес збирання необхідних автомобілів затримався у зв'язку зі значним попитом на продукцію. Станом на 11 грудня 2017 року всього 3 автомобілі знаходилися на складі постачальника в Києві, 3 автомобілі очікувалися 14-15 грудня на митному складі в Копилові для проведення робіт з сертифікації, два очікувалися на тому ж митному складі 15-16 грудня. А решта 11 надійдуть на склад тільки 22-25 грудня.

 


Але увагу правоохоронців можуть зацікавити не дати поставки авто, а їх ціна. Вірніше - ціна за якою їх купив "Автоспецпром".

Журналісти проекту "Наші гроші" вже писали, що в Запоріжжі купили аналогічні авто на 22% дорожче, ніж у Києві. Однак у нас є підстави вважати, що "навар" фірми-прокладки може бути більшим.

Згідно з документами, які потрапили до редакції, постачальник авто "Пежо Сітроен Україна" витратив на ці швидкі по 630 тис грн за штуку. А потім продав "Автоспецпрому". І фіктивна фірма "подарувала" їх облраді за 2.5 млн гривень, тобто в 4 рази дорожче.

НАБУ і САП поки не реагували на задокументовані свідчення про невідповідність стилю життя Костянтина Бриля його доходам. Тепер до послужного списку чиновника можна додати і лобіювання корупційних тендерів.

Зараз ви читаєте новину «Губернатора Запорізької області знову звинуватили в махінаціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі