пʼятниця, 31 липня 2020 03:45

ДБР закрило справу проти Порошенка про томос

ДБР закрило справу проти Порошенка про томос
Справу про Томос закрито. Фото: Українська правда

Слідство не знайшло порушень при розслідуванні справи п'ятого президента України Петра Порошенка про нібито "розпалювання міжрелігійної ворожнечі" при створенні Православної церкви України.

У рамках досудових розслідувань ДБР не оспорювались та не перевірялись питання отримання Україною томосу про автокефалію, про це під час брифінгу заявив в.о. директора ДБР Олександр Соколов, йдеться у повідомленні на сайті Державного бюро розслідувань

Кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався Порошенко, насправді стосувалося не томосу, а скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату. Воно було зареєстроване на підставі рішення суду ще за керівництва Романа Труби і наразі закрито.

"Вказане провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів й проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає від статтю 161 Кримінального кодексу України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань", - зауважив Соколов.

Скасування реєстрації УПЦ КП повинно розглядатися у рамках адміністративного або цивільного судочинства.

"ДБР діє виключно в межах чинного законодавства і не втручається у питання релігії. З цього приводу нами проведені консультації з представниками різних релігійних громад, до яких доведено позицію Державного бюро розслідувань", - резюмував Соколов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні знадобилось тисячу років, щоб отримати власну церкву" - Порошенко у день Хрещення Русі-України

18 червня п'ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко заявив, що проти нього порушено ще одну справу - за розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

Зараз ви читаєте новину «ДБР закрило справу проти Порошенка про томос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі