пʼятниця, 06 вересня 2013 18:58

Якби справа потрапила до Верховного Суду, вирок Тимошенко було б скасовано - правозахисник

Якби справа потрапила до Верховного Суду, вирок Тимошенко було б скасовано - правозахисник
Олександр Плахотнюк. Фото: www.tymoshenko.ua

Відмова Вищого спеціалізованого суду передавати до Верховного Суду скаргу екс-прем'єра Юлії Тимошенко на перегляд вироку у газовій справі є незаконною і цей інцидент буде долучено до скарги у Європейський суд як ще один епізод незаконних дій судової системи України.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів захисник екс-прем'єра Олександр Плахотнюк.

"По-перше, рішення (Cпецсуду - Gazeta.ua) я б не назвав законним, тому що те, на що посилається Вищий спеціалізований суд в цьому рішенні, точніше п'ять суддів Вищого спеціалізованого суду, коли була подана заява, в ній зовсім не йшла мова про переклад рішень Європейського суду, правильність, автентичність. Тобто такого недоліку з самого початку не було, це по-перше. По-друге захист і не зобов'язаний надавати переклад - було надано оригінал рішення Європейського суду по цій справі", - сказав Плахотнюк.

Він також додав, що висновки Вищого спеціалізованого суду не стосуються того, про що йшла мова в рішенні Євросуду.

"Висновки п'ятьох суддів про те, що мова йшла в рішенні Європейського суду лише про незаконність арешту, трошки не відповідають в дійсності тому, про що йшла мова. Мова йшла про порушення її прав під час розгляду всієї справи, а не лише при обранні запобіжного засобу", - сказав Плахотнюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецсуд відмовив Тимошенко у розгляді скарги про перегляд вироку

Правозахисник наголосив, що якби справа потрапила у Верховний Суд, то вирок Тимошенко було б скасовано.

"Було зроблене все, щоб не допустити скаргу до Верховного Суду, тому що на глибоке переконання захисту, єдине рішення, яке могло б бути у Верховному Суді це скасування вироку", - сказав він.

За словами Плахотнюка, не зрозуміло в який спосіб було прийнято рішення суду.

"Станом на вчорашній день, на 5 вересня на 16 годину офіційна інформація, яка була мною отримана — це те, що справа досі перебуває у судді на вивченні. І коли сьогодні встигли все зробити — не зрозуміло. І чому так довго тягнули — також. Це не входить в жодні строки", - наголосив правозахисник.

Плахотнюк, також, поділився планами захисту Тимошенко на майбутнє.

"Вже не сьогодні-завтра скарга до Європейському суду буде доповнена ще одним епізодом незаконних дій судової системи України. Все що відбулося сьогодні воно стане змістом доповненням до скарги до Європейського суду, тому що кожне порушення, яке відбувається в цьому процесі фіксується захистом і додається у вигляді доповнення", - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні Вищий спецсуд відмовився передавати до Верховного Суду скаргу екс-премєра Юлії Тимошенко на перегляд вироку у газовій справі.

Зараз ви читаєте новину «Якби справа потрапила до Верховного Суду, вирок Тимошенко було б скасовано - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі