середа, 14 жовтня 2009 19:19

ЄС згоден лише на угоду про асоціацію

ЄС згоден лише на угоду про асоціацію

В Єврокомісії зазначають, що ЄС підписуватиме з Україною лише угоду про асоціацію, яка включатиме в себе і створення зони вільної торгівлі (ЗВТ). Про це в Брюсселі заявила представник Єврокомісії Кріштіана Хуманн.

"Є один мандат, і позиція полягає в тому, що буде одна угода, яка включатиме в себе різні компоненти", - сказала вона.

Представник Єврокомісії не назвала можливу дату підписання угоди, зазначивши, що це залежатиме, в першу чергу, від перебігу переговорів. Разом з тим, вона зазначила, що переговори за деякими розділами угоди можуть бути завершені раніше, ніж переговори за всією угодою.

"Деякі розділи будуть завершені раніше, і деякі вже завершені, але мандат один", - сказала Хуманн.

Як повідомлялось, 13 жовтня президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з керівництвом Міністерства закордонних справ і послами України в іноземних державах заявив, що розраховує на підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом до кінця року, визначивши це завданням номер один для української дипломатії.

При цьому Президент зазначив, що підписання угоди про створення ЗВТ з ЄС може статися через декілька місяців після підписання Угоди про асоціацію.

Україна та ЄС розпочали переговори про нову базову угоду 5 березня 2007 року, а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 року. На саміті Україна-ЄС 9 вересня 2008 року було вирішено, що нова угода носитиме назву Угоди про асоціацію і включатиме в себе створення зони вільної торгівлі.

Зазначимо, що 5-9 жовтня у Брюсселі пройшов 8-й раунд переговорів між Україною та ЄС про зону вільної торгівлі.

Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 року, а також переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 року. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008-го Україна не отримала гарантій вступу в ЄС, замість цього було ухвалене рішення про те, що нова угода називатиметься "Угода про асоціацію".

Україна і ЄС планували підписати цю угоду до кінця поточного року, проте 10 липня стало відомо, що підписання угоди до кінця цього року, найімовірніше, не відбудеться.

УНІАН, NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «ЄС згоден лише на угоду про асоціацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі