четвер, 01 лютого 2018 08:00

Експерт розповів, як нові санкції можуть вплинути на Росію

Експерт розповів, як нові санкції можуть вплинути на Росію
Вігірінский: Американське законодавство повністю не заборонить банкам співпрацювати з російською стороною. Просто встановить короткі строки кредитування.ФОТО:Андрей Вигиринский / Facebook

Американські чиновники не мають права повністю заборонити іноземним компаніям співпрацювати з Росією. Однак можуть створити несприятливі для ведення бізнесу умови.

Про це розповів політолог Андрій Вігірінський в інтерв'ю Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кремлівська доповідь"— попереджальний постріл в сторону політичної еліти Росії - політолог

Що стане наступним кроком США, якщо список набере силу?

- Вірогідно, американським банкам і компаніям рекомендуватимуть не співпрацювати з підприємствами й акціонерами зі списку. Не думаю, що законодавство США повністю заборонить банкам співпрацювати з російською стороною. Просто встановить строки кредитування. Воно буде недовгострокове i не дозволить реалізовувати проекти на мільярди доларів, коли гроші беруться на декілька років. Державний регулятор встановить максимальний строк — один місяць. Який тоді сенс компанії брати кредит, який вона не зможе повернути?

Коли можна очікувати результатів дій американських санкцій?

- Вони приносять ефект протягом декількох десятиліть. Погіршується становище людей, які знаходяться під санкціями, і країни в цілому. Населення теж стає біднішим, збурюється проти влади, яка приводить до бідності. У довгостроковій перспективі це може стати рушійною силою для державних змін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Меркель сказали, коли знімуть санкції з Росії

Як це може вплинути на Україну?

- Не думаю, що вони Крим від цього повернуть. Але чим слабкіший ворог, тим більше шансів схилити його до прийняття необхідних рішень.

Як можете прокоментувати заяву представника держдепартаменту США про мільярдні збитки, які понесла російська "оборонка"?

- В Росії потужний оборонний комплекс, що працює не лише на внутрішні потреби, але й на експорт. Коли компанія укладає угоду про поставку будь-якої продукції оборонного призначення чи військової техніки, укладає угоду з іноземною країною, в подальшому відносно цієї російської компанії вводяться економічні санкції. Які означають заборону проведення розрахунків, постачання, обмежують можливість ведення господарської діяльності. Ця компанія втрачає дохід, прибуток, сплачує менше податків до російського бюджету, обмежує фонд заробітної плати. Росія — не самодостатня країна, як і будь яка країна в світі в плані озброєння, яке вони імпортують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карикатурист зобразив реакцію Путіна на "кремлівську доповідь"

Чи повинна Україна ввести санкції проти російських бізнесменів, які мають бізнес в Україні?

- Логічно було б, щоб наша Рада національної безпеки узгодила санкції проти них. Якщо вони дійсно причетні до злочинної діяльності РФ. Але для цього потрібно достатньо підстав і перевірка правоохоронними органами. Також треба пам'ятати, що бізнес — це українці. Якщо повністю завернути його, люди залишаться без роботи. До таких моментів треба ставитися виважено.

Чи мають українці просити США запровадили санкцій ще й в стосунку українських бізнесменів, які співпрацюють з Кремлем і російськими олігархами?

- Емоційно українці хотіли б цього. Але якщо українські правоохоронні органи їх не переслідують, то чому іноземці це повинні робити?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції будуть застосовуватися обережно, щоб не зламати Росію - експерт

Міністерство фінансів Сполучених Штатів оприлюднило так звану "кремлівську доповідь". До неї внесені імена наближених до президента РФ Володимира Путіна російських чиновників і бізнесменів. Всього 210 прізвищ. Серед них 96 олігархів, статки яких є більшими, ніж $1 млрд. А також 114 прізвищ високопосадовців і керівників державних компаній.

Представник Держдепу США Гетер Нойерт заявила, що прийняті США проти російської "оборонки" законодавчі заходи вже призвели до втрат на мільярди доларів і нові санкції поки не потрібні.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як нові санкції можуть вплинути на Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі