пʼятниця, 08 травня 2020 16:05

Дубінський хотів отримати паспорт ЄС - розслідування ЗМІ

Дубінський хотів отримати паспорт ЄС - розслідування ЗМІ
Олександр Дубінський став народним депутатом, балотуючись по округу від партії "Слуга народу". Фото: Ян Доброносов, Facebook

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський у минулому збирався отримати громадянство Румунії - країни-члена ЄС.

Про це повідомляють журналісти "Слідство.Інфо".

Медійники розповіли, що заявку на отримання громадянства Румунії Дубінський подав у грудні 2017 року. Зокрема, надав копії закордонних та українського паспортів, свідоцтво про народження. У відповідь Національне агентство з питань громадянства Румунії присвоїло йому персональний номер.

Діяльність народного депутата України є публічною. А дії, які йдуть урозріз із нормами українського законодавства, становлять суспільний інтерес, пише ЗМІ.

Розслідувачі зауважили, що за звичайних обставин отримати громадянство Румунії не так уже й легко. Згідно із законом, для цього треба або проживати в країні не менше 8 років, або не менше 5 років перебувати у шлюбі з громадянином Румунії. А ще скласти іспити на знання румунської мови та культури.

Але є й інший шлях. За даними Національного агентства з питань громадянства Румунії, які наводить видання Vice, майже 97 тис. заявок зі 100 подаються саме в цей спосіб - за процедурою так званого повернення громадянства. Треба довести, що ти маєш румунське коріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали рейтинг прогульників Ради

Журналісти з'ясували, що навіть наявність румунського коріння необов'язкова. В інтернеті безліч оголошень, у яких за кілька тис. євро й приблизно 2 роки гарантують отримання румунського паспорта.

У "Слідство.Інфо" заявили, що за даними їхнього джерела, для оформлення документів на громадянство Дубінський скористався послугами компанії із Чернівців. Подібні послуги коштують 5-6 тис. євро.

Сам нардеп у коментарі журналісту заявив, що не отримував румунського громадянства. "У мене немає ніякого іншого громадянства, крім українського", - сказав він.

"Україна вже багато років декларує курс на вступ до Європейського союзу. Така перспектива приваблює багатьох українців через значно вищий рівень західного життя. Водночас дехто вирішує не чекати, а ставати європейцем швидше й у інший спосіб - шляхом отримання паспорта іншої країни", - йдеться у публікації.

Олександр Дубінський на позачергових виборах до Верховної Ради торік у липні балотувався від партії "Слуга народу" по округу в Київській області. До цього працював на телеканалі "1+1".

Автор проєкту постанови про скасування рішення парламенту щодо змін до регламенту для протидії спаму правок. Правками "засипали" законопроєкт про банки, який просить від України МВФ. Дубінський подав понад тисячу правок.

Зараз ви читаєте новину «Дубінський хотів отримати паспорт ЄС - розслідування ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі