вівторок, 30 січня 2018 13:20

Демонізуючи RAB-тарифи, популісти винаходять велосипед на квадратних колесах - політолог

Демонізуючи RAB-тарифи, популісти винаходять велосипед на квадратних колесах - політолог
Політолог Олексій Голобуцький каже, що різна ставка на старі та нові активи існувала лише в РФ. Фото: РБК-Україна

За словами політолога, всі "навколополітичні любителі експертизи" критикують не саму систему стимулюючого тарифоутворення (визнаючи її прогресивною та ефективною), а єдину ставку на старі та нові активи, яка, на їхню думку, порушує якісь закони соціальної справедливості. Однак різна ставка існувала лише в РФ і то недовго.

"Європейська практика така, що ніхто не встановлює різні ставки на стару і нову бази активів (як пропонують доморощені марксисти). Єдина країна, в якій вирішили випендритися і придумати свій велосипед (теж, напевно, з міркувань соціальної справедливості), - це Російська Федерація . Але велосипед, хоч і скрепний, виявився кривим і з квадратними колесами. Тому нікуди не поїхав. І після кількох років безглуздих мук був викинутий на смітник".

Однак, як зазначає Олексій Голобуцький, це не заважає "спробам впарити той же квадро-велик Україні - під виглядом боротьби з олігархами і захисту соціальної справедливості. Мовляв, всі тупі й корумповані, і тільки Герус - розумний і справедливий. Він знає, як не дати вкрасти "30 млрд".

Політолог також висміяв Андрія Геруса, який заявляв, що раз він виступає проти RAB-тарифів, значить всі звинувачення про його зв'язки з Коломойським безпідставні. "А ось що мене розсмішило, так це його пасаж про Коломойського: мовляв, якщо проти RABа - значить, всі підозри про зв'язок з Коломойським безпідставні, можна визнати чесною людиною. Гм... По-перше, Коломойський не тільки співвласник кількох обленерго, але і власник українських феросплавних заводів (які критично залежать від ціни на електроенергію). І тут потрібно дивитись, що йому вигідніше - заробляти на RAB або на дешевій електроенергії", - пише він.

Нагадаємо, 10 січня було опубліковано постанову НКРЕКП про введення RAB-тарифів для обленерго, що стимулюватиме останніх до скорочення витрат і модернізації мереж.

Основними критиками рішення НКРЕКП традиційно виступили Герус, Войціцька і Кучеренко, відзначаючи, що ставка на старі та нові активи повинна бути різною. При цьому на прес-конференції 31 січня Кучеренко не зміг відповісти на запитання журналістів, в яких країнах світу працює система з різними ставками.

Зараз ви читаєте новину «Демонізуючи RAB-тарифи, популісти винаходять велосипед на квадратних колесах - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі