понеділок, 13 травня 2024 15:40

Демобілізацію фізично і технічно неможливо провести - нардеп

Демобілізацію фізично і технічно неможливо провести - нардеп
Популізм в цей час є неприпустимим, сказав народний депутат Олександр Федієнко. Фото: nv.ua

Демобілізацію фізично і технічно неможливо провести.

Про це сказав народний депутат з фракції "Слуга народу", член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони та розвідки Олександр Федієнко в інтерв'ю Телеграф.

"Особисто я зараз не бачу механізмів щодо демобілізації. А популізм в цей час є неприпустимим", - сказав нардеп.

Зі слів Федієнка, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський "через прем'єра публічно звернувся офіційним рішенням уряду".

"Він пояснив чому демобілізацію зараз фізично і технічно неможливо провести. Це була закрита нарада і я не можу розголошувати всю інформацію. Але комітет - представники всіх політичних сил - одностайно погодились", - розповів нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 500 тисяч чоловіків потрібно було мобілізувати ще позавчора. Це критичний мінімум - Дикий

"На вилучення цієї норми (правки із законопроєкту про демобілізацією військовослужбовців через 36 місяців служби. - Gazeta.ua) безпосередньо наполягало військове керівництво через рішення Кабінету міністрів. Тобто є лист від Сирського на прем'єр-міністра. Є рішення уряду, яке було направлено до комітету. Далі були проведені відповідні наради, де були заслухані представники сухопутних підрозділів, представники всіх розвідок, і так далі. Після цих консультацій було прийнято рішення", - сказав Федієнко.

Ніхто не знає, коли закінчиться війна, сказав нардеп.

"Якби ми розуміли горизонт завершення війни - це одна історія. В ГУР (Головне управління розвідки Міністерства оборони. - Gazeta.ua) озвучують, що припинення активної фази війни можливе десь у середині 2025 року. А чому не 2026-го чи 2030 року? Тому що цього ніхто не знає. А військове керівництво повинно планувати на мінімум рік-два. Для цього потрібні сили та засоби. Сили - це люди, засоби - це військова технічна допомога або те, що виробляє ОПК", - заявив парламентарій.

"Я досить часто буваю на фронті. Так, солдати втомились, їм важко. Це треба казати прямо і відверто. Але не скажу, що всі хочуть демобілізуватися. Хтось, звісно, хоче приїхати до рідних, до дітей. Але більша частина не розуміє, як вони можуть демобілізуватися й піти з лінії бойового зіткнення. Хто прийде?", - сказав нардеп.

Федієнко сказав про ротацію.

"Тому я кажу, в першу чергу про ротацію, яку треба зробити. І так, на мою думку, ротація можлива. У запасі є мінімум 200 тисяч, яких можна замінити на тих, хто перебуває безпосередньо на лінії зіткнення. При цьому, маємо вчити військових і поступово оновлювати підрозділи. Але, як сказав пан Сирський - зрозуміємо це тоді, коли це запрацює. На жаль, поки є випадки, коли військові у тилових частинах йдуть в СЗЧ (самовільне залишення частини. - Gazeta.ua) після повідомлення про відправлення їх на передову", - повідомив нардеп.

11 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому урядовий законопроєкт про мобілізацію, який Кабінет міністрів подавав наприкінці січня. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.

В Україні діють воєнний стан і загальна мобілізація військовозобов'язаних.

Зараз ви читаєте новину «Демобілізацію фізично і технічно неможливо провести - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі