середа, 10 червня 2020 11:50

ДБР каже, що вручили підозру Порошенку. Його адвокати заперечили
6

П'ятий президент Петро Порошенко прийшов у середу на допит до Державного бюро розслідувань.

Йдеться про справу про незаконне переміщення картин через державний кордон, пише "Інтерфакс-Україна".

"Можливо, вони (слідчі ДБР. - Gazeta.ua) повідомлять, що ті керівники, які давали незаконні накази, замовники з високих кабінетів притягнуті до кримінальної відповідальності.

Брехуни намагалися поширити недостовірну інформацію про те, що ці твори мистецтва, які нашими зусиллями повернені, нібито завезені без митного оформлення", - сказав Порошенко журналістам перед входом до бюро.

Він додав: "Я глибоко переконаний, що вони мають зараз сказати: "Вибачте, Петре Олексійовичу, ми закриваємо цю справу, ми просимо у вас вибачення, а всі, хто причетний до цього злочину, будуть покарані".

Під ДБР влаштували перфоменс - принесли картини із зображеннями президента Володимира Зеленського, генеральної прокурорки Ірини Венедіктової та першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова.

Cлідчі ДБР повідомили Порошенкові про підозру.

"Об 11:40 слідчі ДБР повідомили про підозру Порошенку П. О. Деталі пізніше", - повідомляється в мікроблозі ДБР у соцмережі Twitter у середу.

Водночас, за словами адвоката Порошенка Іллі Новікова, його клієнту намагалися вручити підозру у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Але Порошенко покинув приміщення, повідомляє "Українська правда".

Новіков сказав, що за законом підозру народному депутату має вручати особисто генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Оскільки підозру намагалась вручити неуповноважена особа, Порошенко покинув будівлю ДБР.

Допит Порошенка у ДБР, який призначили на 10 червня на 11:00, не відбувся.

"Допит не відбувся, бо такого плану - здійснювати допит - не було взагалі. Насправді був план спробувати вручити Петру Порошенку повідомлення про підозру. І щойно ми з колегами зайшли до кабінету слідчого, ще до того, як почався допит, до нас прийшов працівник Офісу генпрокурора, до речі, не представивши повноваження. Бо лише пані Венедіктова уповноважена згідно із законом повідомляти про підозру у таких випадках. І спробував вручити повідомлення. Оскільки це не було згідно із законом і згідно із процедурою, ми відмовилися спілкуватися із цією людиною", - заявив адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка збирають підписи за відставку уряду

Також Новіков сказав:

"Відразу зрозуміло, що вся ця справа про картини насправді була фейковою. І це був тільки привід, щоб оголосити підозру сьогодні. Я вважаю, дуже важливо, щоб усе суспільство розуміло, що відбувається. Згідно з позицією, яку вже висловив президент Зеленський, Офіс генерального прокурора, пані Венедіктова та ДБР фактично скоюють злочин. Вони фактично намагаються притягти до кримінальної відповідальності Петра Порошенка без жодних підстав.

У Венедіктової забрало майже 3 місяці, щоб ухвалити це рішення і щоб підписати проєкт цієї підозри. Вона могла підписати його з першого дня після свого призначення генеральним прокурором. Вона не мала волі все це робити. Вона розуміє - я впевнений, - що підписання такої безпідставної підозри означає реальну перспективу для неї самої бути притягнутою до кримінальної відповідальності".

На пресконференції 20 травня президент Володимир Зеленський заявляв, що вирок Петрові Порошенку попереду.

Зараз ви читаєте новину «ДБР каже, що вручили підозру Порошенку. Його адвокати заперечили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі