вівторок, 11 лютого 2020 17:05

Богдану не вдалося реалізувати себе в ролі сірого кардинала

Богдану не вдалося реалізувати себе в ролі сірого кардинала
Чому Богдан іде у відставку

Зеленський перестав потребувати провідника у світ великої політики. Про це свідчить відставка глави Офісу президента Андрія Богдана, пояснює політолог Олег Саакян.

"Богдан відігравав роль того, хто знав систему зсередини і міг забезпечити перехідний етап для команди Зеленського - знаходив кадри зі старої системи, знав, як система влаштована, щоб не наступати на міни. Очевидно, у такій перехідній постаті більше нема потреби і команда Зеленського вже відчуває власну спроможність до політики", - каже експерт.

Каже, відставка Богдана - усвідомлення прямого конфлікту з Коломойським.

"Часто Богдана називали людиною Коломойського. Але він був самодостатньою постаттю і залишається такою. Хоча точно був наближений і до старих політичних еліт, і до олігарха".

Називає й інші причини.

"Богдан, окрім вирішення проблем, почав їх генерувати. Нікуди не ділася його публічна токсичність - підпадає під люстрацію, його не сприймають журналісти. Це і серйозний конфлікт із Кличком, який довелося вирішувати зокрема і Єрмаку. Ці речі викликали обурення в активної частини суспільства і не йшли Зеленському на користь.
Була конкуренція між двома групами - власне командою Зеленського і Богданом, і конфронтація всередині офісу зросла. Богдану так і не вдалося реалізувати себе в ролі сірого кардинала, який формував би бачення Зеленського і його політику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого можуть звільнити після Богдана

Очевидно, що в пошуку глави Офісу президента вибір впав на Єрмака. Він є наближеним до Зеленського ще з бізнесу і показав свою ефективність у вирішенні державних завдань - організації зустрічі "нормандської четвірки" і менш публічних завдань, себто довів свою управлінську спроможність.
Ця ротація майже не вплине на риторику президента, оскільки Єрмак є повністю людиною команди Зеленського і виконавцем, який органічно формує бачення Зеленського нарівні з іншими і не веде власної гри".

10 лютого Андрій Богдан зареєстрував заяву про відставку. Помічник президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак каже, що в нього немає конкуренції з керівником Офісу президента Андрієм Богданом.

Зараз ви читаєте новину «Богдану не вдалося реалізувати себе в ролі сірого кардинала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі