пʼятниця, 11 жовтня 2024 18:34

Без вступу України до НАТО, Європа залишиться незахищеною - NYT

Без вступу України до НАТО, Європа залишиться незахищеною - NYT
Без вступу України до НАТО, Європа залишиться незахищеною - NYT. Фото: israelnoticias.com

Коли війна закінчиться, Україна повинна приєднатися до НАТО.

Кінець війни настане або коли Україна дасть відсіч російським військам, або коли міжнародне співтовариство чинитиме тиск на Росію, щоб вона припинила війну, або і те, і інше, як запропонував президент Володимир Зеленський, заявив Вільям Тейлор, який був послом США в Україні з 2006 по 2009 рік, пише New York Times.

Він вважає, що без членства України в Альянсі ця країна ніколи не буде в безпеці від російської агресії, яка загрожує їй протягом 300 років, і Європа в цілому не буде в безпеці.

"Сполучені Штати намагалися забезпечити членство України та Грузії в НАТО на саміті Альянсу в Бухаресті, Румунія, у 2008 році, але зазнали невдачі", - наголосив Тейлор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО готує ядерні навчання

Він висловив думку, що неспроможність НАТО запропонувати Україні та Грузії курс на членство, швидше за все, привела Володимира Путіна до висновку, що Захід не підтримає ці дві країни, якщо він нападе на них. Через чотири місяці він вторгся в Грузію, а через шість років після цього - в Україну.

"Якби НАТО підтримало Україну і Грузію на шляху до членства в Альянсі у 2008 році, Росія, можливо, не вторглася б в ці дві країни, а Україна, можливо, не переживала б сьогоднішню жахливу російську війну", - зауважив Тейлор.

Колишній посол США в Україні впевнений, що членство в НАТО необхідне для стримування російської агресії. Досі Путін нападав лише на країни, що не є членами НАТО.

Щоб домогтися членства України в НАТО, Сполучені Штати повинні почати діяти як найшвидше, зробивши це чітким пріоритетом на наступному саміті НАТО в червні. Вони повинні використати всі важелі впливу, які вони мають, в рамках тривалої кампанії, щоб переконати союзників по НАТО зробити цей крок.

НАТО має вжити проміжних заходів, щоб розпочати процес інтеграції України до Альянсу. Посол України при НАТО має стати членом Північноатлантичної ради й брати участь у кожному засіданні.

Тейлор додав, що Альянс має негайно розпочати переговори про членство України, щоб після завершення війни Україна була миттєво готова до офіційного вступу.

"Європа не буде в безпеці - і не буде цілісною і вільною - доки Україна не буде в НАТО. Україна не погодиться закінчити війну без цього", - підсумував він.

Отримання Україною запрошення до НАТО є частиною плану перемоги.

Президент Володимир Зеленський сказав про це під час пресконференції за підсумками саміту "Україна - Південно-Східна Європа" у Хорватії.

"Ми хочемо отримати перший крок із запрошенням. Конкретне запрошення до Альянсу не є членством в НАТО. Безумовно, краще бути членом Альянсу. Але ми говоримо про посилення нашої позиції зараз. Не після війни, не за 10 років, не за 30 років. Зараз", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Без вступу України до НАТО, Європа залишиться незахищеною - NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі