середа, 31 серпня 2022 10:54

Байден відреагував на смерть Горбачова

Байден відреагував на смерть Горбачова
Президент США Джо Байден відреагував на смерть першого і останнього президента СРСР. Фото: eastnews.ua

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден відреагував на смерть першого й останнього президента СРСР Михайла Горбачова.

Останній лідер Радянського Союзу ризикував кар'єрою заради "нового майбутнього", повідомила 31 серпня пресслужба Білого дому.

"Після десятиліть жорстоких політичних репресій Горбачов ухвалив демократичні реформи. Він вірив у відкритість і перебудову не просто як у гасла, але і як у шлях уперед для народів Радянського Союзу після стількох років ізоляції та поневірянь", – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мирна угода не панацея з Кремлем: чому Україні варто покладатися на США

Лише поодинокі радянські чиновники змогли визнати, що країні необхідні зміни, додав Байден. За його словами, результатом ризикованого кроку Горбачова став безпечніший світ і свобода для мільйонів людей.

"Це були дії рідкісного лідера. Людини, яка змогла побачити можливість іншого майбутнього. А також мала мужність, щоб ризикнути заради нього кар'єрою", – підкреслив президент США.

30 серпня в Москві в Центральній клінічній лікарні помер радянський політик і президент СРСР Михайло Горбачов. Колишньому радянському генсеку був 91 рік. Мав цукровий діабет і проблеми з нирками. Смерть настала після важкої і тривалої хвороби.

Михайло Горбачов був першим та останнім президентом СРСР у період з 15 березня 1990 року до 25 грудня 1991-го. Крім того, він був останнім генеральним секретарем ЦК КПРС і головою президії Верховної Ради СРСР.

2016 року в інтерв'ю Горбачов заявив, що вважає правильним рішення Володимира Путіна окупувати Крим і він учинив би так само в аналогічній ситуації. За це йому заборонили в'їзд в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Байден відреагував на смерть Горбачова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі