середа, 16 травня 2012 16:51

Янукович з Харківськими угодами попався на ту ж наживку Росії, що і Тимошенко - експерт

Янукович з Харківськими угодами попався на ту ж наживку Росії, що і Тимошенко - експерт
Михайло Гончар: про відсутність знижок Азаров зробив відкриття тільки для себе. Фото: www.radiosvoboda.org

Росія з "Харківськими угодами" обманула у 2010 році президента Віктора Януковича так само, як у 2009 обманула прем'єра Юлію Тимошенко.

Так для Gazeta.ua керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар прокоментував заяву Миколи Азарова про те, що Харківські угоди насправді жодних знижок не давали і це був лише "передих".

"Експерти постійно говорили, що те, що передбачено так званими Харківським угодами — не є знижкою. Тому, можливо, це відкриття для себе зробив сам Азаров. А якщо ні, то це було дезінформуванням суспільства, при чому свідомим", - переконаний експерт.

Він пояснив, що у 2010 році "Газпром" свою ціну не знизив "ні на цент": "Так звана "100-доларова" знижка є нічим іншим, як нестягнення Росією експертного мита при постачанні газу до України. Тому дійсно це не може вважатися знижкою з боку постачальника".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров: Україна платить за російський газ 550 дол за тис кубометрів

"Те, що не доотримує російській бюджет при нестягненні експертного мита, іде в майбутню оплату базування Чорноморського флоту в Україні після 2017 року. Гроші віртуальні, але борги України в цьому контексті можуть бути цілком реальними", - прокоментував Гончар слова Азарова про те, що нібито знижка насправді була "орендною платою за перебування ЧФ".

На думку експерта, жодних "плюсів" для України від Харківських угод не було, тому вони і викликали таку реакцію: "Ці плюси, які нам намагалися показати з боку владної команди — це не більше, ніж пропаганда, тому що очевидно, що українська сторона у випадку Харківських домовленостей, як і у випадку угод імені Юлії Тимошенко 2009 року, спіймалась на одну і ту ж наживку обіцянок від російської сторони: "давайте оце підпишемо і потім повирішуємо решту питань".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров вірить, що зможе домогтися від Росії знижки на газ

"По принципу: "спочатку пролонгація перебування флоту, а потім знижки". Таку солодку цукерку підкинули у вигляді нестягнення експертного мита", - додав він.

Як свого часу російська сторона обманула прем'єра Тимошенко, так вона обманула і в 2010 році у Харкові президента Януковича, переконаний Гончар.

"Тобто, довіряти Росії не можна. І тут мотиви такої аж занадто довірливості влади складно зрозуміти. Зрозуміло, що у цієї владної команди відсутня будь-яка стратегія, відсутнє будь-яке об'єктивне бачення реалій: і політичних, і економічних, і енергетичних. І тому вони виходили, підписуючи у 2010 році, з однієї простої "істини": зробимо Росії приємне, те що вона хоче (не будемо вступати в НАТО, оголосимо курс на позаблоковість, пролонгуємо перебування Чорноморського флоту), а вона перед нами в боргу не залишиться і зробить нам дешевий газ. Але не так сталося, як гадалося", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд активно займається питанням енергозбереження та енергетичної незалежності - Азаров

"І тепер керівництво України виглядає як повні ідіоти", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Янукович з Харківськими угодами попався на ту ж наживку Росії, що і Тимошенко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі