понеділок, 18 березня 2013 10:30

"Янукович, пощади Донбасс" та перші акції опозиції - минулого тижня в Україні пройшло 19 протестів
15

Минулого тижня з 11 до 17 березня в Україні пройшло 19 акцій протесту. Приводом для протестів ставали як проблеми окремих груп населення, зокрема невиплата заробітних плат та закриття підприємств, до більш масових політичних акцій. Так, зокрема, минулого тижня розпочалася всеукраїнська акція протесту опозиції "Вставай, Україно!". Загалом у мітингах брали участь від кількох до кількох тисяч осіб.

11 березня, Крим

Співробітники кримської обсерваторії вийшли з пікетом під стіни представництва президента України в Криму. Вимоги пікетувальників - скасувати наказ про передачу обсерваторії в управління київському університетові ім. Шевченко. Загалом в акції взяли участь кілька десятків людей. На акції з астрономами був помічений персонаж фільму "Зоряні війни" Джедай Йода.

Згідно з постановою Кабміну, науково-дослідний інститут "Кримська астрофізична обсерваторія" виходить з підпорядкування Міністерства освіти і науки України та стає структурним відділенням Київського національного університету ім. Т. Шевченка. 13 грудня 2012 вийшов указ Міносвіти про призупинення діяльності. У науковій установі обурені такою ситуацією і бояться залишитися без роботи.

 

11 березня, Кривий Ріг

Біля адмінбудівлі "Арселор Міттал Кривий Ріг" (в минулому "Криворіжсталь") пройшла акція протесту проти масових скорочень на комбінаті. В акції взяли участь кілька сотень людей. За словами представників профспілки, за останні сім років на заводі звільнили майже половину працівників. У 2013 році планується звільнити ще понад 3 тисячі людей.

12 березня, Київ

На Солом'янській площі під Апеляційним судом у Києві відбулася акція "За волю і чесність" на підтримку родини Павліченків. Там розглядали справу Дмитра та Сергія Павліченків, засуджених за вбивство судді Шевченківського райсуду Сергія Зубкова.

На захист батька та сина Павліченків зібралися близько 500 осіб. Футбольні фани окупували концертний майданчик ресторану "Солом'янська броварня", що у парку поруч із будівлею суду, та провели у підтримку засуджених концерт.

Концерт тривав близько 4 годин. На ньому виступили репери Gromov(Дніпро) та Ярмак, гурти "Тінь Сонця", Kozak System, "Тартак", "Кому Вниз" та "Сокира Перуна".

 

12 березня, Черкаси

Кілька десятків пацієнтів приватного діалізного центру "Фрезеніус" перекрили дорогу у центрі міста та міст через Дніпро. Основна вимога хворих на гостру ниркову недостатність, які отримують гемодіаліз (очищення крові) у "Фрезеніусі", – фінансування їхнього лікування саме у приватному центрі, а не в обласній лікарні.

13 березня, Київ

Біля Кабінету Міністрів близько 50 осіб вимагали відставки уряду. Акцію, з нагоди 3річниці прем'єрства Миколи Азарова, організувала Соціалістична партія України. Протестувальники тримали партійні прапори та плакати із написами: "Дітям війни — гідну старість", "Поверніть права дітям війни", "Кабмін — до побачення!".

Основна їхня вимога — це відставка прем'єра та уряду в цілому, та формування нового Кабміну, який "буде розробляти такі реформи, які сприятимуть покращенню економічного стану країни".

 

13 березня, Кременчук, Полтавська область

Біля Кременчуцької райдержадміністрації зібралися кілька сотень людей, які виступили проти прийняття "Схеми планування території Кременчуцького району", в якій передбачено будівництво Беланівського ГЗК. Пікетувальники на чолі з трьома народними депутатами "ударівцем" Сергієм Каплін, "свободівцями" Юрієм Бубликом і Олегом Сиротюком увірвалися в зал, де проходила сесія райради. Міліція намагалася їх не пустити. Але в результаті всі бажаючі з криками і плакатами пройшли в зал.

Жителі Кременчука і Кременчуцького району, а також представники партії "Свобода" пікетують сесію райради з вимогою не приймати "Схему планування території Кременчуцького району" вже вдруге. 13 лютого їм вдалося відстояти свою позицію - тоді питання зняли з розгляду. Однак райрада знову планує до нього повернутися.

 

14 березня, Вінниця

Розпочалась всеукраїнська акція протесту опозиції "Вставай, Україно!". Біля колишнього кінотеатру "Росія" зібралось близько 5 тисяч представників трьох політичних партій – "Батьківщини", "Свободи" та УДАРу. Приїхали Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк, Микола Катеринчук, Андрій Мохник, Олексій Кайда, Ігор Зубко.

Кілька десятків активістів розгорнули 40-метровий прапор України. Згуртувались у колону, рушили по вул. Соборній до приміщення Вінницької облдержадміністрації. В цей час міліціонери перекрили рух транспорту по центру міста. До мітингувальників приєднувались вінничани, що опинились неподалік. Колона розтягнулась на всю ширину вулиці. Перед присутніми виступили лідери опозиційних сил. За кілька годин мітинг завершився.

 

?14 березня 2013, Київ

У всесвітній день боротьби проти гребель на річках, біля офісу ЄБРР відбулася акція протесту проти побудови малих ГЕС в Карпатах. Як пояснюють активісти, ЄБРР видав кредит на будівництво малої ГЕС в с. Голошино та є ризик що будуть прокредитовані ще десятки малих ГЕС на Івано-Франківщині та Закарпатті. На пікет прийшли пару десятків активістів.

 

14 березня, Київ

Зо два десятки захисників Гостинного двору пікетували Фонд державного майна. Вони вимагали підтвердити отриману ними інформацію про оцінку вартості приміщення та переглянути її. Вартість Гостинного двору, за оцінками Фонду держмайна, становить 21 тис. грн..

В пікеті приймали участь і депутати-опозиціонери. Після відвідин ФДУ вони прийшли до висновку, що ситуація з оцінкою вартості Гостинного двору свідчить "про злочинну халатність держчиновників, що завдає шкоди державі в особливо великих розмірах". Тому вони звернулися до Генеральної прокуратури з вимогою розслідувати діяльність чиновників Фонду держмайна, як таку, що завдає шкоди Україні.

 

14 березня, Маневицький район, Волинська область

З 10.00 до 11.00 члени трудового колективу "Волиньторф" тимчасово заблокували рух транспорту на автодорозі Р-14 (Луцьк-Маневичі-Любешів-Дольськ) і на трасі міжнародного значення М-07 (Київ-Варшава). Трудовий колектив вимагає повернути їхнього колишнього директора, з яким з невідомої причини Міністерство не продовжило контракт. Протестуючі впевнені, що зміна керівництва на підприємстві призведе до його знищення і втрати робочих місць.

В акції взяли участь близько ста осіб. Якщо в найближчі дні реакції від Міністерства енергетики, уряду та Адміністрації президента не послідує, працівники "Волиньторфу" погрожують провести більш тривалу і більш масову акцію.

 

15 березня, Феодосія

Близько тисячі людей вийшли на протест з вимогою об'єктивно розслідувати справу про загибель двох лікарів, яку спричинив співробітник СБУ. Протестувальники зібрались під офісом прокурора. В руках активісти тримали транспаранти: "СБУ - видаємо ліцензії на вбивство", "СТОП безпредел", "Хватит нас давить", "СБУ - Служу? Бухаю? Убиваю?", "Служи БЕЗ опасности Украины", "Чужого горя не бывает".

Учасники заходу планують звернутися до генпрокурора Віктора Пшонки з вимогою забезпечити об'єктивний розгляд справи правоохоронними органами та притягнути винного до відповідальності. Напередодні пікету невідомі розповсюджували неправдиву інформацію з приводу мітинга, однак це не завадило проведенню акції.

15 березня, Хмельницьк

З нагоди Міжнародного дня боротьби з поліцейським свавіллям, активісти ХОГО "Діти Кризи" та ХНСПС "Пряма Дія" провели просвітницьку операцію під кодовою назвою "Опачік!". Під час заходу молодь розповсюдили брошури з інструкцією щодо правил спілкування з представниками правоохоронних органів.

15 березня, Херсон

Близько 15 громадян без певного місця проживання пікетували будівлю міського відділення Бюро технічної інвентаризації, звинувачуючи чиновників у корупції. Бомжі принесли з собою коробки і заявили, що саме з вини БТІ вони позбулися свого житла.

 

15 березня, Борзна, Чернігівська область

Близько трьох тисяч осіб зібралося на мітинг підтримати Оксани Циганок. Вони вимагали покарати співробітника правоохоронних органів Сергія Ярошенка, який скалічив 22-річну вагітну дівчину.

Історія трапилась 11 березня у місті Борзна на Чернігівщині. Майор міліції Сергій Ярошенко ножем розпоров живіт вагітної Циганюк, через що та втратила дитину. Він також ножем пошматував обличчя дівчини.

 

15 березня, Київ

Пару десятків активістів провели під стінами Міністерства внутрішніх справ у Києві акцію з нагоди Всеукраїнського дня боротьби з поліцейським свавіллям.

Активісти принесли до МВС 7 відер зі сміттям. На кожному з них була наліпка з різними структурами правоохоронних органів: "Беркут", "Барс", МВС, СБУ, ДАІ, "Грифон" тощо. Активісти також принесли плакати з зображенням сутички з "беркутівцями" під Гостиним двором і написом "Кияни все бачать, кияни не пробачать". Також вони тримали плакати "Навіть собака - друг людини", "Кожному Захарченку по Запорожцю".

Учасники акції передали до МВС своє звернення, в якому прописали вимоги: звільнення керівництва МВС та всіх правоохоронних структур, та реформування міністерства. Також вони поставили біля будівлі імпровізовану табличку з написом "Міністерство всеукраїнського свавілля". На думку організаторів, саме так сьогодні має називатися МВС.

 

15 березня, Київ

Четверо будівельників соціального житла на Троєщині та троє представників профспілкової організації "Серп і молот" почали безстрокове голодування. Вони вимагають виплати зарплат.

Безстрокову акцію голодування люди оголосили у приміщенні холу КМДА. За їх словами, заборгованість будівельникам складає близько 400 тис. гривень. Протестувальники одягли на себе стрічки з написом "голодую" і заявили, що налаштовані рішуче поки їм не виплатять заборгованість. Ввечері того ж дня міліція "виштовхала" протестувальників з будівлі Київської міськадміністрації.

 

15 березня, Ужгород

Більше трьох тисячі жителів Закарпаття долучилися до маршу в рамках загальнонаціональної акції протесту опозиції "Вставай, Україно!". Марш очолили лідери опозиції: голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк та фракції ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

Акція почалася з незначним запізненням через негоду та дуже складну ситуацію на дорогах. Через погодні умови частині учасників не вдалося дістатися до місця проведення акції. По завершенню маршу відбувся мітинг на Народній площі Ужгорода.

 

16 березня, Львів

У Львові пройшов мітинг опозиції у рамках всеукраїнської акції "Вставай, Україно!". На зустріч прийшли близько 5 тисяч львів'ян. Початок зустрічі відбувся біля пам'ятника Івану Франку, куди зійшлися групи з прапорами "Батьківщини" та "Свободи".

Люди пройшли до пам'ятника Шевченку. По дорозі викрикували гасла "Свобода прийде - порядок наведе". Урочистий мітинг розпочався з молитви "Отче наш". Місцевий священик закликав боротися за Україну.

 

17 березня, Донецьк

Близько 300 жителів Донецька й області вийшли на мітинг проти видобутку сланцевого газу в Україні методом гідророзриву пласта. Учасники мітингу впевнені, що підсумком видобутку сланцевого газу не стане "газова незалежність України". Водночас видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласта, вважають мітингувальники, призведе до "скорочення подачі води населеним пунктам, скидання у воду хімічних речовин, підвищення радіаційного фону, зростання онкологічних захворювань, знищення лісів і родючих земель".

Протестувальники тримали плакати "Янукович, пощади Донбасс", "Азаров, тебе дети и внуки не простят!", "Не допустим геноцид жителей Донбасса" тощо. В ході мітингу учасники зібрали підписи під резолюцією, яку мають намір направити на адресу президента України, голови ВР, генпрокурора та міністра екології та природних ресурсів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович, пощади Донбасс" та перші акції опозиції - минулого тижня в Україні пройшло 19 протестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

104

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі