четвер, 04 червня 2015 20:18

Аграрії України створюють новий політичний рух
10

Аграрний сектор став пріоритетним сектором української економіки, водночас він позбавлений повноцінного представництва в органах влади. Тому аграрії з усіх регіонів розпочали створення потужного політичного руху на базі Аграрної партії України.

Таке рішення ухвалило Перше Всеукраїнське аграрне віче 4 червня у Києві. Участь у ньому взяли понад 5 тисяч представників аграрного сектору, експертів, громадських та політичних активістів.

– Агробізнес разом із суміжними галузями забезпечує майже 27% ВВП нашої країни і дає найбільше валютних надходжень – 17 мільярдів доларів за минулий рік. Така потужна економічна й соціальна сила не може стояти осторонь політичних і законодавчих процесів у державі, – підкреслив у своєму виступі Віталій Скоцик, голова Аграрної партії України, що організувала віче.

Зараз у нашій країні, де 70% території зайнято під сільгоспвиробництво, представники галузі мають більшість лише в одній Бучацькій районній раді Тернопільської області на всю Україну. Щоб створити потужне політичне представництво на всіх щаблях української влади, учасники віча домовилися координувати свої дії на наступних місцевих і парламентських виборах.

За словами Віталія Скоцика, отримати більшість місць у всіх районних та обласних радах – найближча політична мета аграріїв. У перспективі Аграрна партія планує входити в трійку партій-лідерів на парламентських виборах.

Учасники віча обговорили й затвердили низку звернень до президента, парламенту та представників уряду. Зокрема, вони вимагають повернути фіксований сільськогосподарський податок, адже його скасування веде до різкого падіння виробництва в агросекторі України.

Крім того, владу закликали ухвалити Закон "Про місцеві референдуми", який би посилив вплив територіальних громад, та зважено підійти до адміністративно-територіальної реформи.

Також в Україні слід провести загальнодержавне обговорення земельної реформи, обмежити максимальну площу земель, що можуть перебувати у приватному володінні, та заборонити продаж землі іноземцям. Без реалізації цих кроків зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення є неприпустимим, - переконані аграрії.

Окреме їхнє звернення присвячене проблемі вступу до вищих навчальних закладів учасників АТО, що не встигли зареєструватися для участі в ЗНО у 2015 році. Аграрна партія України пропонує дозволити військовослужбовцям, демобілізованим у рік вступу, брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів.

Віче стало завершальним етапом 29 регіональних аграрних форумів, проведених протягом останніх кількох місяців в усіх регіонах нашої країни. У такий традиційний для українців спосіб місцеві громади визначили способи вирішення найболючіших проблем держави, а також вибудували структуру Аграрної партії України за принципом "знизу – вгору".

Зараз ви читаєте новину «Аграрії України створюють новий політичний рух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі