пʼятниця, 18 грудня 2020 19:46

Адвокатура з гідністю зустріла всі виклики 2020 - НААУ

Адвокатура з гідністю зустріла всі виклики 2020 - НААУ
2020 рік був непростим, в тому числі і для адвокатів, але вони з гідністю зустріли всі виклики - Ізовітова. Фото: Facebook

Глава Національної асоціації адвокатів Лідія Ізовітова підкреслює, що українська адвокатура гідно зустріла всі виклики в цьому році.

Про це вона повідомила під час засідання і урочистого нагородження з нагоди Дня адвокатури, передають Українські Новини.

Урочистості проходили в режимі онлайн.

На початку святкового засідання голова САУ і НААУ Лідія Ізовітова зазначила, що в цьому році професійне свято зустрічає майже 60 тисяч адвокатів, а разом з ними - вдячні клієнти, які отримали допомогу, захист їх прав в різних складних життєвих обставинах.

Вона нагадала, що САУ і НААУ за 8 років роботи (після прийняття нового профільного закону 2012 року) постійно розвивалися, стояли на захисті прав і свобод людини, а також відстоювали інтереси кожного адвоката.

"Наш профільний закон 2012 року надає нам статус і права, за якими ми рівні з нашими іноземними колегами в європейських правових демократичних державах. Ми доклали свого часу багато зусиль, щоб відстояти цей закон і перешкодити внесенню в нього змін. Ми були переконані, що ті зміни могли зруйнувати самоврядну організацію адвокатури і привести до відступу від європейських стандартів", - зазначила вона.

Ізовітова підкреслила, що 2020 рік був непростим, в тому числі і для адвокатів, але вони з гідністю зустріли всі виклики, в тому числі, ефективно адаптувалися до нових умов роботи в рамках карантину.

"Ми впоралися і не змінили місії нашої професії. Люди не залишилися беззахисними. У нас потужна організація, яка здатна долати і такі нестандартні кризи. Ми гідно його проходимо, як би важко нам не було", - підкреслила вона.

Голова САУ підкреслила, що адвокатура завчасно підготувалася до використання електронних засобів комунікації, тому змогла забезпечити стабільну дистанційну роботу і навчання.

Під час онлайн-засідань САУ прийняла 121 рішення.

"Протягом року адвокатура була залучена в найбільш нагальні проблеми реформування правосуддя. Це була і робота з комітетами Верховної Ради, куди ми направляли аналітичні рекомендації, робота по впровадженню "Електронного суду", в тому числі і з Державною судовою адміністрацією", - зазначила вона.

У НААУ створено робочу групу з питань впровадження електронного правосуддя під керівництвом заступника голови НААУ Валентина Гвоздія, яке налагодило ефективну співпрацю з Вищою радою правосуддя, Державною судовою адміністрацією, ДП "Інформаційні судові системи", проводить регулярні зустрічі і консультації з представниками органів влади, щоб у час запуску "Електронного суду" були враховані інтереси адвокатури.

Представники НААУ брали участь в онлайн-консультації з представниками органів судового управління, щоб привернути увагу до проблем, які виникли після введення карантину, зокрема зловживань з боку окремих суддів, які відмовлялися визнавати карантин поважної прічінойнепрібитія адвоката до суду.

Окрему увагу було приділено питанням застосування положень нової редакції закону про фінансовий моніторинг під час консультацій з Міністерством юстиції і міжнародних заходів.

"Ми намагалися максимально відстоювати наші професійні імунітети, насамперед адвокатську таємницю, яка не може бути порушена заради виконання вимог фінмоніторингу", - зазначила Ізовітова.

В кінці року НААУ стала ініціатором і співорганізатором серії заходів, присвячених обговоренню професійним співтовариством суддів, адвокатів, науковців та інших зацікавлених сторін проблем функціонування та реформування судової системи.

Голова САУ висловила впевненість, що в наступному році адвокати не втратять почуття солідарності і єдності, будуть і надалі надавати допомогу один одному і клієнтам, захищати права людей і відстоювати справедливість.

Зараз ви читаєте новину «Адвокатура з гідністю зустріла всі виклики 2020 - НААУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі