У суботу, 2 жовтня, у селі Чубинське під Києвом на фестивалі "Борщ-фест" зварили 5 тис. л червоного борщу.
— Вирішили зварити побільше, щоб на всіх гостей вистачило, — каже шеф-кухар столичного ресторану "Дніпро" 34-річний В"ячеслав Грибов. Він відповідає за приготування страви. — Розпочали варити борщ о п"ятій ранку, щоб до обіду встигнути. Лише воду до кипіння в такій великій каструлі доводили дві години.
Борщ зварили за традиційним українським рецептом із 24 складників.
— У кип"яток всипали 22 кілограми солі, кинули по 250 кілограмів буряку і капусти, 380 — картоплі, 160 — квасолі, по 90 кілограмів — моркви і цибулі. Довго вирішували, яке м"ясо додавати. Вагалися між курятиною, свининою та яловичиною. У результаті пішло три свині.
Готувати борщ Грибову допомагають студенти столичного торговельно-економічного університету. Готову страву з великого казана вивантажують у 50-літрові каструлі. Із них розливають у пластикові тарілки. Порції гостям свята роздають безкоштовно. Розносять також чорний хліб із салом і часником.
— Кажуть, що в борщі зварили три свині, а мені жодного кавалка м"яса не попалося, — обурюється 54-річна Надія Федорівна. Підносить до рота ложку з гарячою стравою, дмухає, сьорбає і витирає губи рукавом.
Селяни прийшли на фестиваль із 3-літровими банками. Розливають у них залишки борщу. Несуть додому.
— Такий борщ вкусний, що ми ще тиждень будем його їсти. Організаторам його стілько нашо? Всьо равно в річку виллють, — кажуть двоє сивих чоловіків. Додому в сумках-сітках несуть чотири банки борщу.
Організатори говорять, що на приготування страви витратили 40 тис. грн.
— Якби варили борщ без м"яса, обійшлося вдвічі дешевше, — уточнюють кухарі.
Коментарі