вівторок, 09 серпня 2016 07:30

За яворівську іграшку платять тисячу гривень

Автор: Сергій Старостенко
  Дерев’яна яворівська іграшка з парами, які танцюють. Стоять на палиці з коліщатами. Крутяться під час їзди
Дерев’яна яворівська іграшка з парами, які танцюють. Стоять на палиці з коліщатами. Крутяться під час їзди

— Першим згадкам про яворівську іграшку 400 років. Але вона значно старша, — говорить майстриня 44-річна Оксана Когут із села Івано-Франкове на Львівщині. Разом із різьбярем Остапом Сой­кою виготовляють дерев'яні іграшки. Їх здавна робили в місті Яворів Львівської області. Мають особливий ­розпис.

Виставку "Яворівська іграшка" відкрили у столичному музеї Івана Гончара. Працюватиме до 10 вересня. Експозицію розмістили в одній кімнаті. Роботи майстрів розставили на дерев'яних поличках. На дошках написали дитячі й народні вірші.

31 липня виставку оглядає ­киянка 46-річна Галина Олексіївна з донькою Ольгою, 15 років. Випробовують качок на коліщатках і колесо, що крутиться і тріщить.

— Ці іграшки вчили дітей бачити красу у природі й роботі батьків, — розповідає Галина Олексіївна. — Важливо — вони екологічно чисті. Найбільше сподобалися розмальовані в червоний із чорним фігурки родини — щаслива пара з двома дітьми. Можна поставити їх удома. Були б оберегом сімейного затишку і взаєморозуміння.

Галина з дочкою підходять до підвищення посеред кімнати. На ньому — дерев'яні фігурки селян, возів, коней, іграшкові скрипки. Підвішені вирізьблені тварини і птахи. У центрі — іграшка в формі янгола.

— Перш за все, яворівська іграшка була для гри. Потім — для виховання, — розповідає майстриня Оксана Когут. — У грі діти копіювали батьків, які працювали в полі, поралися біля господарства. Як зараз дів­чата граються з лялькою й уявляють себе вчителькою чи лікаркою. Найпопулярніша іграшка — пташка, що хлопає крильцями.

Дерев'яна іграшка — приємна на дотик. Кольори спокійніші, ніж у китайців. Жовтий, червоний і зелений, — додає Оксана. — Ми з Остапом працюємо за старою традицією. У радянські часи яворівську іграшку виробляли окремі родини. Тому збереглася майже в початковому вигляді.

Над забавкою майстри працюють до кількох тижнів. Виготовляють також на замовлення. Коштують 50–1000 грн. Розраховані на дітей від 1 до 12 років.

Родина виготовляла за рік 3600 іграшок

— Люди з Яворова їздили продавати іграшки за кордон — у Польщу, Австрію, Німеччину, — розповідає Оксана Когут, майстриня яворівської іграшки. — Була цьогоріч на днях культури Львова в польському Вроцлаві. Зустрічала людей. Вони самі пам'ятають чи бабця їм розказувала про яворівців із забавками.

— Центр промислу був у Малому Передмісті. Це район Яворова. Кожна родина виготовляла за рік 3600 іграшок, — говорить організатор виставки 52-річна Людмила Герус, мистецтвознавець. — Наприкінці XIX століття урядовці їздили в Західну Європу. Дізнавалися, як там роблять іграшки. Хотіли економічно підняти Галичину за рахунок забавки. 1896-го відкрили Забавкарську школу в Яворові, де навчали виготовленню народних дерев'яних іграшок. Школа проіснувала до Першої світової війни. Потім її відкрили на рік під час Другої світової.

Зараз ви читаєте новину «За яворівську іграшку платять тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі