пʼятниця, 14 липня 2017 06:10

"За ніч удвох з'їли кілограм тістечок"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Роман Набожняк виливає тісто для тістечок брауні у форму. Щодня випікає близько дев’яти кілограмів солодощів
Роман Набожняк виливає тісто для тістечок брауні у форму. Щодня випікає близько дев’яти кілограмів солодощів

— Тепер на балконі завжди є мішок цукру. А якось серед ночі йшла з супермаркету зі 120 яйцями, — розповідає 23-річна Юлія КочетоваНабожняк із Києва. Після повернення з зони АТО чоловіка Романа Набожняка, 27 років, печуть на замовлення десерти "Ветерано Брауні". 10% прибутку ­віддають родинам загиблих бійців.

Із подружжям зустрічаємося в їхній квартирі на столичній Оболоні. Тут готують американські шоколадні тістечка брауні. Приймають замовлення через інтернет. Самі розвозять десерти по кафе.

Юлія запрошує до зали. На кухні влітку важко сидіти через спеку, пояснює. Готують зазвичай увечері.

— Торік восени прийшла з роботи і вдома на столі побачила брауні. Рома спік за рецептом з інтернету, — каже Юлія. Має розпущене темне волосся нижче пояса. Одягнена в легкі чорні штани й білу футболку. — ­З'їли по шматочку. Лягли спати. Минуло 5 хвилин, і я кажу: "А там же ще залишилося". За ніч удвох з'їли кілограм тістечок.

2015-го Романа мобілізували в армію. 10 місяців служив у розвідці на Донбасі.

— Наш підрозділ брав участь у звільненні територій від бойовиків. Це був період Мінських домовленостей. Не могли проводити активні наступальні операції. Та ми просувалися, — говорить Роман. — Після демобілізації мене звали на попередню роботу у відділ продажів ІТ-компанії. Однак не міг повернутися в нормальний стан після війни. Досі у снах ходжу на завдання. А кулінарія заспокоює. Готував грузинські страви навіть на передовій.

У грудні подружжя вирушило у весільну подорож до Азії. Там вирішили відкрити власну справу з випічки брауні.

— Майже два тижні Рома шукав ідеальні пропорції для тістечка, — додає Юлія. — Зустрілися з Леонідом Остальцевим, засновником "Ветерано Піца" (столична мережа піцерій учасників АТО. — ГПУ). Спробував наш десерт. Запросив до свого руху ветеранського ­бізнесу.

Роман проводить на кухню. Одягає білий халат і гумові рукавички. Витягає з холодильника складові для брауні.

— З'явився наприкінці XIX століття. З початку шоколад майже не використовували. Він був надзвичайно дорогий, — каже Роман. Розбиває яйця. Розтоплює шоколад на водяній бані. У кімнаті відчувається його аромат. Роман змішує яйця, масло, борошно й цукор. Бере два банани. Тісто виливає у металеву форму. Ставить у газову піч на 25 хв.

— На день готуємо від двох до дев'яти кілограмів брауні, — додає. — Одна агенція замовила вісім кілограмів. Готували в ніч на мій день народження. Забув увімкнути режим для глибокого пропікання. Чотири кіла викинули у сміття, бо тісто залишилося сирим. Настрою святкувати не було. Ще й продуктів не мали доготувати решту. О шостій ранку ходив у супермаркет. Замовлення все-­таки виконали.

Роман і Юлія готують кілька смаків брауні — класичний, із грузинським фундуком, вишнею, бананом і натуральним тертим какао.

Зараз ви читаєте новину «"За ніч удвох з'їли кілограм тістечок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі