вівторок, 26 січня 2016 06:00

За рік до смерті Ірина Гавришева написала прощального листа

Автор: ФОТО З САЙТА www.vk.com
  Волонтер Ірина Гавришева із Запоріжжя пересувалася на візку. 20 років боролася з важкими недугами
Волонтер Ірина Гавришева із Запоріжжя пересувалася на візку. 20 років боролася з важкими недугами

"У вас здесь остается мир, в котором так нужна помощь друг друга. В котором не только сильный защищает слабого, но даже самый слабый может многое сделать для соседа.

Я свое отработала. А вам, кажется, еще пахать и пахать", — написала у своєму прощальному листі волонтер і журналіст 31-річна Ірина Гавришева із Запоріжжя.

Її не стало 9 січня після 20 років боротьби з тяжкими хворобами.

— В Іри було 30 діагнозів. Померла від серцевої недостатності, яка прогресувала, — розповідає подруга Марія Шевченко. — Останнім часом була дуже слабка. Ліки не полегшували біль. Відходила довго і в муках. Проте працювала, доки мала сили. Прикута до візка Ірина щодня допомагала іншим боротися з недугами. Писала про хворих, збирала гроші на їхнє лікування.

Ірина родом із Запоріжжя. До 26 років жила із батьками. Занедужала 10-річною.

— Жила себе девочка счастливо, пока в 10 лет у нее не обнаружили доброкачественную опухоль в кости. Год боли и костылей, через год — операция по удалению опухоли. И тут в организме что-то замкнуло, иммунитет перестал понимать, где свои ткани, а где чужие. И стал жрать вещество, без которого мышцы работать не могут. Через два года я уже не могла ходить, через три — случилась первая остановка дыхания, — розповідала Ірина.

Перестала відвідувати школу. Деякий час навчалася індивідуально. Отримала середню освіту, коли вирішила вступати до медичного університету. Мріяла стати лікарем. Проте документи у хворої дівчини не прийняли. Тоді вона вступила до Запорізького університету, де вивчала психологію. Захопилася журналістикою.

16-річній Ірині лікарі встановили діагноз — тяжка форма міастенії (слабкість і відмова скелетних м'язів. — "ГПУ"). Попри їхні прогнози, прожила ще 15 років. 2008-го в Німеччині їй зробили кілька операцій із заміни суглобів. Там же діагностували інші тяжкі генетичні недуги. Від них в Ірини траплялися інсульти, розсипалися кістки й відмовляли нирки. А ще знайшли рідкісне захворювання серця. Встановили кардіостимулятор.

Ірина переїхала до столиці. Почала працювати у фонді "Відкриті долоні" Марії Шевченко. Разом винаймали квартиру.

— Свого прощального листа Іра написала за рік до смерті, — розповідає Марія. — Казала опублікувати його після її відходу. Просила одягти її в улюблені джинси й футболку. Дякувала друзям, які до останнього робили її життя цікавим та виконували бажання: привозили гамбургер уночі та катали на санчатах. А ще просила не завалювати тіло квітами. Краще ці кошти витратити на допомогу ще живим. "Я без цветов в гробу переживу, а кому-то эти деньги станут шансом. На завтра. Или на более легкое сегодня".

— Панахида відбулася на Байковому кладовищі. Іру кремували. Таким було її останнє бажання. Урну з прахом передали батькам у Запоріжжя, — говорить Марія.

Зараз ви читаєте новину «За рік до смерті Ірина Гавришева написала прощального листа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі