неділя, 04 березня 2007 14:17

В"ячеслав Малежик дружину знайшов у Донецьку

Автор: фото: Саша НІКОЛАЄВА
  В’ячеслав Малежик у Ялті на кінофорумі ”Разом” із прихильницями своєї творчості. Вересень 2006 року
В’ячеслав Малежик у Ялті на кінофорумі ”Разом” із прихильницями своєї творчості. Вересень 2006 року

"Ну как, подошел народ?" — запитує Малежик у дружини Тетяни. Вона працює у нього адміністратором.

— Пойду в зал посмотрю, — кутаючись у зелену шаль, каже жінка.

Київський палац "Україна" заповнений на три чверті.

— Подожду еще немного. Я упрям, как все украинцы, — заявляє співак. — Ще співаю хорошо, — намагається говорити українською.

17 лютого В"ячеславові Малежику виповнилося 60 років. Після ювілейного концерту в московському Палаці з"їздів він приїхав до Києва.

— Мой отец Ефим Иванович — из полтавского села  Билоусовка, — розповідає. — Під час колективізації пацаном утік до Москви. Потім і його батько (мій дід) виїхав у Москву. Він був кравцем. У столиці діда репресували. Кинули до в"язниці за чиїмось наклепом. А мати моя, Ніна Іванівна, — з Тульської області. У Москву вона приїхала навчатися. Батько працював шофером, мама — вчителькою. Жили ми бідно, туалет стояв на вулиці. Якби бабуся не посилала нам час від часу зарізане порося, вівцю, картоплю, яблука й мед, жили б упроголодь.

Співак згадує: батькові приходили листи з дому, на конвертах було написано або "Мележик", або "Мілежик". Коли йому робили паспорт, замість "і" паспортистка написала "а".

Музикантом як стали?

— Мати віддала до музичної школи. Думала, навчуся грати на баяні й з голоду не помру. Батькові головне було, аби зміг заспівати "Рідна мати моя" чи "Розпрягайте, хлопці, коней".

На конвертах було написано або "Мележик", або "Мілежик"

У батьковому селі буваєте?

— Тричі навідувався. Ми не могли собі дозволити часто їздити в Україну. Останнім часом почала снитися Білоусівка. 2004-го, під час київських гастролей, мав два дні вихідних. Організатори дали мені з дружиною білий лімузин. Приїхали до батьківського села, як інопланетяни. Там живуть мої двоюрідні брати, тітка. Така бадьора, чарки три самогонки перехилила. У сусідньому селі Єльці в клубі безплатно дав концерт. Трохи не розплакався — так тітка на батька схожа. Надавали нам самогонки, м"яса, ковбаси, сала. А сьогодні на концерт племінник із Миколаєва приїхав. У Києві ще мої двоюрідні брат і сестра живуть — Володя й Олександра. Але ми в них не зупиняємося — не хочемо заважати. Мешкаємо в готелі "Україна".

Ваша дружина теж українка?

— У нас із Тетяною батьки — хохли, а матері — росіянки.

Якось я з ансамблем "Веселые ребята" приїхав у Донецьк, — згадує. — Концерт проходив у ДК імені Леніна, на вулиці Кірова. Таня грала там у самодіяльному театрі. Ми оніміли, коли побачили стільки гарних дівчат. До Тетяни Толя Альшин залицявся, а я — до її подружки Діни.

Потім дівчата приїжджали до нас у Москву. Вступили до школи-студії МХАТ. Я почав у червні з Тетяною зустрічатися. А в листопаді ми одружилися. За рік народився наш старший — Микита. Цього року йому 30 буде. Працює у відділі зв"язків із громадськістю "Ямалгазінвест" — дочірньої фірми "Газпрому". Молодший Іван закінчує 11-й клас, збирається у ВДІК.

Прихильниць не бракує?

— Вистачає, — відмахується Малежик.

— Багато років чоловікові писала листи шанувальниця з Тернополя, — розповідає Тетяна. — Їй було десь за 50. Казала: "Коли вийду на пенсію, нарешті ми зустрінемося". І ще щось про своїх синів Іванка й Степанка, які теж чекають не дочекаються зустрічі. Описувала подробиці з життя синів: як народилися, як женилися. Якось о другій ночі лунає дзвінок у двері. Відчиняю — стоїть ця жіночка. Десь тиждень вона бомжувала у нашому під"їзді. Коли бачила Малежика — не впізнавала. Її потім забрали до божевільні. У Москві є така сама. Підписує листи: "Твоя майбутня дружина Альона". Ходить по вулицях із лялькою. Каже, що це — дитина від Малежика.

1947, 17 лютого — В"ячеслав Малежик народився в Москві у родині українця та росіянки
1959 — грає на весіллях на баяні
1966 — відвідав село Білоусівка Чорнухінського району на Полтавщині, де народився його батько Юхим Іванович
1970 — закінчив Московський інститут інженерів транспорту
1973–1980 — працює в ансамблях "Веселые ребята", "Голубые гитары", "Пламя"
1976 — одружився з донеччанкою Тетяною
1987 — перший сольний альбом "Кафе "Саквояж"
1994 — отримав лист подяки від президента США Білла Клінтона за "підтримку миру"
Має синів Микиту й Івана, онучку Лізу

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Малежик дружину знайшов у Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі