четвер, 23 червня 2011 05:30

Весільні плаття віддали безпритульним

— Ну нада ж, як страшно. Ноги трусяться, тільки б не звалитися на сцені, — 45-річна безпритульна Катерина Власова у пишній бальній сукні курить за ширмою перед показом ношеного одягу.

Акція "Вулична мода" проходить у Львові в саду колишнього монастиря Бернардинців біля Музею ідей у п'ятницю ввечері. Показ влаштували безпритульні зі спільноти взаємодопомоги "Оселя" та волонтери.

— Бомжую вже п'ять років. Коли звільнили з роботи, почала сильно пити. Через то мене кинув чоловік, пішов до іншої. Дітей у нас не було, залишилася сама. Від того ще більше п'янствувати почала. Пропила всьо, шо нажила. Бомжувала по мусорках, збирала тару. Але познайомилася з одним чоловіком із "Оселі", уже майже рік не п'ю.

Спільнота має будиночок у місті Винники біля Львова. Там живуть 20 безпритульних. Займаються рукоділлям, ремонтують старі речі, обробляють город.

— На вулиці я вже 11 років, — розповідає Олег Лисиця, 47 років. — Одяг десь раз у місяць міняю. Найчастіше в смітниках риюся і там щось знаходжу. Деколи гуманітарку роздають. Але то вже таке всьо ношене, шо капєц. От взуття рідко попадається. Або замале, або розлазиться в руках. Треба суперклєй із собою мати, щоб босим не остаться.

— Люди самі нам дзвонять і просять приїхати забрати одяг. Буває, за день треба об'їхати вісім адрес. За півроку назбиралась купа речей, які безпритульні не носять щодня — якісь вечірні й весільні плаття, костюми новорічні. Посортували його і вирішили зробити показ. Ніякі дизайнери нам не допомагали. Робили все самі, — розповідає організатор Мар'яна Соха, 27 років.

За лаштунками одяг розвішаний на вішаках. Декілька десятків пар взуття стоять на стелажах. Одяг не новий, але чистий, гарно пахне. Волонтер із Мексики Хав'єр Санчес, 41 рік, переодягається у шотландську спідницю, вдягає червоне пончо.

— Я можу носити будь-що. Якщо це захищає мене від сонця чи снігу, значить добра вдяганка, — каже він. — Навіть вдягти спідницю для мене не проблема. Я люблю весь цей секонд.

Поруч переодягається в костюм ковбоя американець 24-річний Кларк Нортен.

— Українські безпритульні виглядають непогано. Носять чистіший одяг, ніж американські. Від них не смердить. В Америці більшість бомжів — наркомани. Валяються просто на вулицях, часто в блювотинні, — говорить ламаною українською.

Найгучніше публіка аплодує підбірці в стилі диско 1980-х. Моделі виходять у різнокольорових перуках.

— Ото зажигають, — каже Василина Зачепа, 23 роки, офіціантка з бару навпроти. — А парики які кльові! Може, собі такий купити. Точно більше чайових даватимуть, якщо шеф раніше не вижене.

Після показу влаштували продаж уживаних речей.

— Мене вони розчулили, — швачка Олександра Мартинець, 52 роки, витягає з гаманця 90 гривень. — Так усьо вишукано зробили. Ясно, що собі цей одяг купляти не буду. Але все, що маю в кошельку, віддам їм на допомогу.

За ношені речі безпритульні вторгували 700 грн.

Зараз ви читаєте новину «Весільні плаття віддали безпритульним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі