пʼятниця, 09 вересня 2011 07:00

Відьми не пускають на острів

Щомісяця 13 числа на острові Відьом у місті Ржищів на Київщині нечиста сила влаштовує шабаші.

— Відьми з'являються на зібрання зі своїми коханцями-чортами, — каже екскурсовод зі Ржищева 47-річний Олег Предаченко. — На вершині їх чекає Сатана. Він обирає головну на наступний місяць. Нею стає та, що заподіяла найбільшої шкоди.

У такі ночі на острові небезпечно залишатися.

— Ржищівських відьом вважають найсильнішими. Колись тут тиждень відпочивала одна пара. Хлопець із Ржищева мав на човні забрати їх 24 червня. Приплив, а вони і слова сказати не можуть — в обох мову відібрало. На шабаші ніхто з місцевих до острова доплисти не може. Мені не вдається зробити це вже 20 років. Постійно щось заважає — то в човна мотор відмовить, то вдома хтось захворіє.

Каже, уночі острів світиться.

— Років зо п'ять тому моя молодша донька нишком пішла вночі острів фотографувати. Прибігла, вся труситься. Показала фотографію — а там контур острова горить вогнями. Уранці з рибалками приплив сюди. Помітив кілька пасом із кінської гриви, розлите коров'яче молоко і три півнячі скелети без голів. На острів приїжджають жінки, які хочуть накласти на себе руки — кидаються з гори. Всі спроби закінчуються каліцтвом, бо гора недостатньо крута для самогубств. У радянські часи нарахували близько 50 таких спроб. Тепер такої статистики не ведуть.

До острова можна дістатися лише на човні за 8 км від Ржищева.

— Тут сильна енергетика. За легендою, за 10 хвилин можна стати молодшим на 20 років. Якось привіз 80-річну бабцю. Вона видерлася на саму вершину і сиділа там до заходу сонця. Потім сама у човен заскочила.

Піднімаємося на вершину. Тут стоїть дерев'яний хрест. Підмурок із цементу тріснув посередині.

— Не хоче острів на собі хреста мати, — каже Олег. — Його півмісяця тому поставили, а фундамент уже тріснув.

Зараз ви читаєте новину «Відьми не пускають на острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі