пʼятниця, 18 липня 2014 08:04

"У Криму класно, бо є море, але годують погано — кожен день макарони"

Автор: Фото: Ольга Швед
  У санаторії ”Ровесник” неподалік села Комарів Сколівського району на Львівщині хлопчик показує, як увечері після відбою розповідає страшні історії друзям. У темряві підсвічує обличчя фонариком, на найстрашніших моментах вимикає його
У санаторії ”Ровесник” неподалік села Комарів Сколівського району на Львівщині хлопчик показує, як увечері після відбою розповідає страшні історії друзям. У темряві підсвічує обличчя фонариком, на найстрашніших моментах вимикає його

До найбільшого на Львівщині дитячого санаторію "Ровесник" наприкінці червня приїхали 860 відпочивальників. Це наймасовіша зміна за останні роки.

Оздоровниця розташована за 75 км від обласного центру, у хвойному лісі неподалік села Комарів Сокальського району. Дітей і працівників із найближчого районного центру Червонограда привозить спеціальний автобус. Територія займає 5 га. Тут розміщені два 3-поверхові та 4-поверховий корпуси, 20 котеджів по два поверхи, лікувальний корпус, тренажерний та спортивний зали, басейн, бібліотека, кілька їдалень та кафе. У центрі перед їдальнею — площа з літнім кінотеатром, є фонтан.

— Останній раз у нашому комплексі такий наплив діток був 1986-го, коли вибухнула Чорнобильська атомна станція, — розповідає директор закладу Василь Карвацький, 64 роки. Працює тут з 1981-го. — Дітей із тих районів везли на Львівщину, в гори й на море. А так щороку влітку в нас близько 600 відпочивальників.

На 21-денний відпочинок приїхали діти від 7 до 17 років зі Львівщини, Рівненщини та Київщини.

— Тобі скільки грошей дали? — запитує 7-річний хлопчик в іншого, у спортивному костюмі.

– 150 гривень, — дістає з кишень штанів дрібні купюри. — Але мені казали, що тут тільки один ларьочок. Як на екскурсію везуть, то тоді можна щось купити.

Заступник директора з виховної роботи 39-річна Надія Хомин показує територію. Йдемо через асфальтовану стежку в лісі. Праворуч — ставок із дерев'яною альтанкою.

— Там наші іменники дні народження святкують, — пояснює. — Виділяємо з їдальні їм солодощі, солодку воду. Вони запрошують туди друзів із табору, включають музику.

На волейбольному майданчику грають дві команди. Цікавлюся, чи відпочивали раніше в Криму.

— Я відпочивав минулого року в Євпаторії, — каже 11-річний Степан. — У Криму класно, бо є море, але годують погано — кожен день макарони. Із хлопцями грали в карти на булочки. Хто програв, той віддає булочку.

У їдальні на обід дають борщ, гречку з ковбасою, салат із помідорів, чай. Вихователі допомагають накрити на стіл, черговий розливає чай.

— Ще жодних випадків отруєнь не було, — стукає по дереву Надія Дмитрівна. — Пильнуємо за цим. У санаторій, де таке було, батьки дітей більше не відпустять. Єдина наша біда — комарі. Їх тут у лісах стільки, що ради немає. Треба приїжджати зі своїми спреями і мазями.

14 500 гривень коштує путівка на 14 днів у табір "Гірський" в міжнародний дитячий центр "Артек — Карпати" в Івано-Фран­ківській області. Його відкрили навесні на базі туристичного комплексу. В санаторії такі самі правила та умови, що були в кримському "Артеку". Деякі вихователі переїхали працювати сюди. Діти мешкатимуть у двомісних будинках з євроремонтом на висоті 920 м над рівнем моря. Вдвічі дешевше обійдеться путівка, якщо дитина житиме в наметі на березі озера.

Зараз ви читаєте новину «"У Криму класно, бо є море, але годують погано — кожен день макарони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі