четвер, 29 жовтня 2009 19:11

У 87 років отримала паспорт Євгенія Кубишкіна

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Євгенія Кубишкіна (праворуч) із села Ковалеве Котелевського району на Полтавщині тримає свій паспорт. Поруч сидить голова місцевої ради ветеранів Ганна Мяло
Євгенія Кубишкіна (праворуч) із села Ковалеве Котелевського району на Полтавщині тримає свій паспорт. Поруч сидить голова місцевої ради ветеранів Ганна Мяло

87-річна Євгенія Кубишкіна із села Ковалеве Котелевського району Полтавщини позаминулого вівторка вперше в житті отримала паспорт. Його вручали в сільському будинку культури.

— В урочистій обстановці, — хвалиться голова Ковалевської сільради Галина Золотоус. — Приїжджали начальники районного й обласного паспортного столів. Квітів бабусі надарували. Вона підпис у паспорті довго виводила — "Кубишкіна". Каже, тільки два класи колись закінчила. Тоді подивилася на паспорт і питає: "А что это такое? А зачем оно мне?" Пояснили, що так і так — це документ, що ви громадянка України. Пенсію зможете оформити. А тоді голова нашої ради ветеранів Ганна Паньківна каже: "Давайте паспорт, поїду пенсію вам оформляти". А вона: "Не отдам, это мне дали". Але потім оддала. Перед телекамерами ще "Ой мороз, мороз" завела. У молодості красиво співала.

Досі Євгенія Дмитрівна жила без документа. Понад 30 років не отримувала пенсії.

— Раньше паспортів у селах не було. Прийшла доярка в колгосп — спасибі їй. Ніяких документів ніхто ні в кого не питав. Ото так і жили, — розказує 53-річна Людмила Погрібняк, донька Кубишкіної. Живе з матір"ю. Запрошує до хати.

У коридорі в трьох 3-літрових банках стоять хризантеми й білі троянди, подаровані в день вручення паспорта. Голосно грає приймач. Євгенія Дмитрівна в бузковій хустці та новій фіолетовій кофті веде до зали. Будинок невеликий, не газифікований. Узимку дровами опалюють лише дві спальні.

Ні Кубишкіна, ні її донька не зверталися щодо оформлення паспорта й пенсії.

— Я робила на фермі, корова була, свині держали. Хватало, — говорить Людмила. — Як ферму закрили, жили за рахунок свого господарства. Мої дочки ще помагають.

Голова сільради кілька разів добивалася матеріальної допомоги для сім"ї.

— Вони самі ніколи нічого не просили, — зауважує Галина Золотоус. — Це ми з власної ініціативи. Двічі їм субсидію на тверде паливо оформляли. Вони люди скромні, домашні, тихенькі. Постійно працюють. Останні роки в них якась чорна полоса була. Спочатку корова в сараї задушилася. Потім була ще одна — молода, гарна. Сільську череду погнали на люцерну, кілька корів обдуло. Усіх урятували, крім їхньої. Козу держали — її теж обдуло. Тепер тільки курей і качок тримають.

Пенсію получатимете 578 рублів 40 копійок

До хати заходить 82-річна Ганна Мяло, голова місцевої ради ветеранів. Повернулася з районного відділення Пенсійного фонду. Сідає на стілець.

— Така колотнеча, — переводить дух. — У середу, Люда, поїдемо вдвох у район. Код буде готовий. Дооформляємо документи. Пенсію получатимете 578 рублів 40 копійок.

— Ого, — каже Євгенія Дмитрівна.

— За цей місяць тільки з 12 жовтня нащитають, коли паспорт получила. А тоді вже по 578 гривень буде, — продовжує Ганна Паньківна.

Вона намагалася оформити паспорт для Кубишкіної з 2006 року. Але в тієї не було жодних документів, навіть свідоцтва про народження. Євгенія Дмитрівна нічого не пам"ятає. Її батьки померли в голод 1933-го, вона росла в інтернаті.

Донька Людмила згадує про пожежу. Припускає, що документи могли згоріти.

— Що в неї не питаємо, а вона: "Я не помню". Якби було свідоцтво про народження, протягом місяця оформили би паспорт, — розказує Ганна Золотоус. — Дали запити в місця, де народилися діти — старший Валєра в Краснодарському краї, Люда — у Ворошиловграді (тепер Луганськ. — "ГПУ"), найменша Наталія — у Нових Санжарах. У Рунівщині Полтавського району виявили трудову книжку Євгенії Дмитрівни. Тоді вона згадала, що на фермі працювала. У рідне село повернулися 1976-го. У погосподарській книзі знайшли підтвердження, що народилася 22 вересня 1922 року.

— Довго з місця не зрушалося. А тут дізналася в кінці літа, що до нас приїде начальник обласної міліції, — згадує Ганна Паньківна. — Цілий вечір заяву складала. На прийом першою прийшла. Розказала, як є. Він пообіцяв за місяць паспорт зробити. І слово здержав.

— Знаєте, що паспорт у 16 років видають? Так ви повинні думати, що вам 16, — жартує голова сільради.

— Ага, 16, — погоджується Євгенія Дмитрівна.

Зараз ви читаєте новину «У 87 років отримала паспорт Євгенія Кубишкіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі