пʼятниця, 06 квітня 2018 05:25

Юрія Солошенка поховають на Алеї героїв

Автор: WWW.UKR.LIFE
  У російському полоні Юрій Солошенко провів майже два роки. Його звільнили 14 червня 2016‑го, разом з іншим бранцем Москви Геннадієм Афанасьєвим
У російському полоні Юрій Солошенко провів майже два роки. Його звільнили 14 червня 2016‑го, разом з іншим бранцем Москви Геннадієм Афанасьєвим

Уранці 4 квітня у Полтаві на 75 році помер колишній російський політв'язень Юрій Солошенко. Мав онкологічне захворювання.

"Помер Юрій Данилович Солошенко. Наш Герой. Мій дідусь. Політв'язень, який потрапив до російського полону аж у свої 74 роки. Пройшов його повністю. Гідно. Бився до останнього подиху, залишаючись справжнім українцем. Ніколи не забуду, як злітаючи над проклятою Москвою, він кричав: "Прощай, немытая Россия", — написав у "Фейсбуку" колишній бранець Москви Геннадій Афанасьєв, 27 років.

— Юрій Данилович був світла і прекрасна людина. Два роки тому Москва віддала нам його лише тому, що хворів на рак, — каже перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, 46 років. — Він боровся весь цей час. Йому допомагали родина й добрі люди. Час від часу зідзвонювалися. Він надсилав мені мотивуючі смс-повідомлення на підтримку в різні важкі часи. Вічна пам'ять.

Юрій Солошенко народився в райцентрі Глобине на Полтавщині. Очолював полтавське оборонне підприємство "Знамя", що виготовляло електроніку для комплексів протиповітряної оборони. 2014‑го поїхав у Москву до друзів. 5 серпня того ж року його затримали і звинуватили у спробі вивезти з російського заводу секретне обладнання. Засудили на шість років ­позбавлення волі в колонії суворого режиму. 14 червня 2016-го Юрія Солошенка разом із Геннадієм Афанасьєвим обміняли на засуджених за сепаратизм українців Валерія Діденка й Олену Гліщинську.

— Я прожив цікаве й насичене життя. Немає на що жалітися. А ці два роки — нещастя, яке довелося винести, — казав після звільнення Юрій Данилович.

Його поховають на Алеї героїв полтавського міського цвинтаря поряд із загиблими воїнами АТО. В Юрія Солошенка залишилися дружина, син і двоє онуків.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Солошенка поховають на Алеї героїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі