середа, 26 вересня 2012 07:30

"У внучки копілку вкрав, бо на 100 грам не хватало"

Україна посідає п'яте місце у світі за зловживанням алкогольними напоями. За останніми соціологічними опитуваннями, українці п'ють спиртне з 13 років. 2% роблять це зранку, аби похмелитися чи покращити самопочуття перед робочим днем.

Вівторок, 18 вересня. О восьмій ранку розпочинаємо шукати тих, хто розпочинає день з алкоголю. На бульв. Шевченка п'є пиво 51-річний Олександр. Під лаву ставить дорожню сумку.

— Я в Киев на работу приехал. Я строитель. На улице Артема дом заканчиваем. Вот пивка допью и на маршрутку пойду, — каже. — Приїхав із Вінниччини. 2004-го на стройку в Італію їздив. Але там півтора року витримав. Із поїздкою мене ще в Україні надурили. Однокласник мужиків набирав. Мали в Мілані торговий центр будувати, а привезли в село під Міланом на ферму. Там биків і баранів різали. Обіцяли 800 євро платити, а давали тільки 400. Працювати мусив без вихідних. Як на фермера сім місяців відпахали, він нам паспорти вернув. Ми втекли в Мілан. Я лимони збирав, а сусід Ванька в піцерії тісто місив.

Додому обидва вернулися 2006-го, але роботи в райцентрі нема. Махнув у Київ на стройку і не шкодую. Працюю в одній компанії, по приватних шабашках не бігаю, бо там можуть не заплатити. Тут 5 тисяч у місяць маю.

На сходах цирку на пл. Перемоги похмеляється пивом чоловік у дорогому костюмі. На манжетах сірої сорочки виблискують запонки. Чоловік має залисини. З кишені піджака дістає пачку цигарок "Парламент". Не встигає підкурити. До нього наближається хлопець у спортивному костюмі.

— Тату, ти знову напився? — 17-річний Олексій підіймає зі сходів батька. — Пішли додому. Ми з мамою всю ніч тебе шукали. Я чотири морги обдзвонив і шість лікарень.

Батько не може стояти на ногах. Син, коли помічає фотографа, затуляє його спиною.

— Будь ласка, не фотографуйте тата. Його директор як побачить — із роботи викине. У нас мама інвалід, а я тільки в університет поступив. На стипендію і пенсію ми не витягнемо. Зараз машину викличемо і додому поїдемо, — набирає на мобільному номер таксі. — Тата ми вже чотири рази кодували. У Катюжанку в червні возили. Два місяці нічого в рот не брав, а в липні напився. Він працює юридичним консультантом. Як тільки справу виграє, друзі тягнуть його замочити. А потім із запою не може тиждень вийти. На роботу мама дзвонить. Каже, тато захворів, захрип, говорити не може.

У ресторані "Мафія" киянка 27-річна Світлана замовляє алкогольне мохіто. На годиннику 11.20. Вона працює у турфірмі на Хрещатику.

— Я сегодня выходная. Могу себе позволить, — пояснює. — Зараз небагато п'ю, а на третьому курсі університету батьки возили мене лікуватися, бо підсіла на слабоалкоголки. Два місяці ходила в клуб анонімних алкоголіків. Потім зустріла Максима, думала, почнеться нове життя, та ми скоро розлучилися. Через нього знову почала пити. Треба ж якось горе залити.

Неділя, 23 вересня. 9.50. У Луцьку біля готелю "Лучеськ" на газоні між ялинами заснув огрядний чоловік. Футболка задерлася, видно голий живіт. Дві жінки чекають маршрутку на Київ.

— Це Олексій Іванович, — зазирає за дерево чорнявка у спортивному костюмі "Адідас". — Колись в училищі працював, а тепер сів на стакан по-крупному. В магазині з ним вже не здороваються, бо постійно в долг просить чекушку. Вертати не має чим, бо пенсію ще не получає, а жінка і діти від нього всі гроші ховають. Чула, як теща його жалілася, що він у внучки копілку вкрав, бо на 100 грам не хватало. А такий толковий викладач був. Його навіть у Київ на роботу запрошували. Не поїхав, бо не схотів друзів покидати. А де тепер його друзі? Усі при гарних посадах, на машинах їздять. А він тролейбусами катається, щоб за проїзд не платити.

Чоловік прокидається, перевертається на інший бік, сопе, за 2 хв. починає хропіти.

— Та ні, мамо, то не дядя Льоша, — перебиває її донька. — Дяді Льоші я вже давно не бачила. Може, його знову закодували. Возили до однієї бабки. Вона йому щось у сорочку зашила. Дядя Льоша на кілограмів 10 схуд, але все рівно п'є.

Жінки спиваються за півроку

— Жіночий алкоголізм фактично невиліковний, — розповідає столичний нарколог 47-річний Максим Крищенко. — Його важко виявити на перших стадіях. Бо чоловіки не соромляться пити в компанії, в кафе чи на вулиці. А жінки часто приховують свій потяг до випивки. П'ють в основному вдома, коли ніхто не бачить. Спиваються за півроку.

Максим Миколайович проводить семінари для анонімних алкоголіків щотижня. Їх відвідують 100-200 киян.

— Серед питущих є багато забезпечених. Вони думають, що елітним спиртним не можна спитися. Елізабет Тейлор до наркологічної клініки привело шотландське віскі, а Едіт Піаф "підсіла" на французький коньяк.

 

Зараз ви читаєте новину «"У внучки копілку вкрав, бо на 100 грам не хватало"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі