пʼятниця, 29 липня 2011 09:46

У народі Барбі називали "дорослою" лялькою
8

Подружжя Елліот і Рут Гендлерів з донькою Барбарою і сином Кеннетом. На честь дітей батьки назвали ляльок Барбі і Кена
Фото: фото з сайта www.mindfood.com
Перші Барбі у купальнику випустили 1959 року
1970-го з’явилася лялька з чорним волоссям
Барбі на роликах продавалась у 1981 році
Лялька-пілот з серії ”95 професій”, 1991 рік. Армійську форму для неї затверджували в Петагоні

25 липня від серцевого нападу помер американець Елліот Гендлер, один із авторів ляльки Барбі. Йому було 95 років. Мав доньку, п'ятьох онуків і шістьох правнуків.

— Його називали іграшковим магнатом, — каже Том Мінтон, друг сім'ї Гендлерів. — 1945 року він із дружиною почав виробляти іграшки у своєму гаражі в Лос-Анджелесі. Пізніше до бізнесу долучився їхній спільний друг — Герольд Метсон на прізвисько Метт. Так виникла іграшкова корпорація "Меттел".

Назву компанії утворили шляхом складання імені та прізвища партнерів — Метсон і Елліот.

— Барбі створила Рут, дружина Гендлера, — продовжує Том. — Іграшка відрізнялася від звичних тим, що була висока і з вузькою талією. У народі її назвали "дорослою" лялькою. Ім'я дали на честь своєї доньки Барбари. Іграшка була розрахована на дівчат від 4 до 10 років.

Перша пластикова Барбі надійшла у продаж 1959-го. Мало хто купував іграшку в магазинах і на базарі. Вона коштувала три долари.

— Я відразу сказав своїй дружині: "Рут, жодна мама не купить дочці ляльку з такими жіночими формами", — згадував Елліот. — Через витрачені на її розробку гроші ми часто сварилися. Довелося віддати у заставу будинок і автомобіль. Рут поплакала кілька ночей. Потім пішла на телебачення і попросила зняти рекламний ролик про її ляльку. Після цього Барбі розкуповували партіями. Їх ціна підскочила до 10 доларів.

Перший зароблений мільйон сім'я вклала у бізнес. Почали випускати іграшкові будиночки, меблі, автівки та одяг для ляльки. На цю продукцію був більший попит, ніж на Барбі.

— Через п'ять років на наш завод почали надходити листи з усього світу. Усіх охопила "барбіманія". Діти та їхні батьки просили виготовити для ляльки друга. Ми створили високого хлопця зі спортивною фігурою. Назвали Кеном на честь сина Кеннета. Елліот і Рут часто сварилися. Обоє заводили коханців. Кілька років жили у різних будинках. Загибель сина в автокатастрофі 1994-го їх знову зблизила. 2002-го Рут померла в одній із клінік Лос-Анджелеса на 85-му році життя.

Параметри Барбі за півстоліття змінювали 20 разів.

— Фігура ляльки завжди викликали суперечки. То збільшували груди, то робили тоншою талію, то додавали накачані ноги та прес. Востаннє форми затвердили 2000 року. Ляльці збільшили стегна, видовжили шию і на півсантиметра подовжили ноги.

Колекцію одягу Барбі оновлювали щороку. Популярною була лінія "95 професій".

— Найкраще розкуповували астронавток, перших леді, лікарів, пекарів, продавщиць, працівниць "МакДональдза" і вчителів, — згадує Том. — Розмітали лялькові копії Мерілін Монро, Камерон Діаз, принцеси Діани і темношкірої моделі Наомі Кембелл.

У 1980-х масово почали з'являтися китайські підробки. Через неякісний пластик у багатьох дітей виникла алергія.

"Меттел" почали судитися з підробниками. Ляльки перестали купувати. Елліот і Герольд мусили спродати всі свої акції.

— Чого лиш вони не робили, аби ляльки добре продавалися. Навіть придумали історію кохання Кена і Барбі. Дівчина покинула хлопця, бо він був старомодний і нудний. Почала зустрічатися з другом Блейном. Щоби повернути Барбі, Кен звернувся до голлівудського дизайнера, змінив імідж і зачіску, засмаг.

Останню Барбі представили торік восени. Білявка має в одній руці мобілку, в другій — нетбук. На очах у неї рожеві окуляри. Про іграшку американці зняли 11 фільмів.

 

"Жива Барбі" зробила 26 операцій

Британка 51-річна Сара Бердж зробила 26 операцій, аби стати схожою на ляльку Барбі.

— Я змінювала своє тіло, щоби бути такою ж досконалою, як вона, — говорить. — Мене не розуміли ні родичі, ні друзі. Я зменшила ніс, після ліпосакції підтягнула шкіру на животі. Зробила вилиці вищими, лінію підборіддя й овал обличчя — чіткішими, а груди — пружнішими і об'ємнішими. На операції витратила 200 тисяч доларів.

 

Зараз ви читаєте новину «У народі Барбі називали "дорослою" лялькою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі