вівторок, 05 квітня 2011 08:30

У дереві знайшли два хрести

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  У розколотій навпіл колоді в селі Плоскановиця на Закарпатті помітили зображення хреста
У розколотій навпіл колоді в селі Плоскановиця на Закарпатті помітили зображення хреста

Жителі села Плоскановиця Мукачівського району Закарпаття знайшли хрест у дереві. Зображення розміром 20х15 см побачили в нижній частині старого бука за метр від землі.

— Це сталося в першу неділю посту, — розповідає житель Плоскановиці Федір Решетар, 51 рік. — Ми пішли до лісу, щоб провести санітарну очистку. Зрізали дерева, які за зиму повалили сніги та вітроломи. Побачили старого бука, від якого лишився тільки стовбур. Вирішили і його спиляти.

Селяни завели бензопилу й піднесли до стовбура.

— Пила заглухла, — згадує Федір. — Удруге її завели й хотіли вже пиляти, та вона знову вимкнулася. На третій раз дерево таки спиляли. Повалений стовбур поділили на менші колоди. Але інструменти знову почали ні з того ні з сього ламатися. У найнижчу частину бука, що росла від землі, забили клин. За кілька хвилин колода розкололася навпіл. Усередині побачили два хрести.

Лісоруби принесли колоди сільському голові Василю Сідору, 59 років. Коли дерево висохне, його освятять і передадуть до сільської каплиці.

2002-го жителі Плоскановиці вперше знайшли хрест у дереві в урочищі "Углище". Зображення розміром 30х15 см містилося в колоді столітнього бука.

Колоди висушили, освятили, покрили лаком і передали до церкви.

— Символічно, що хрест у дереві був знайдений у перший тиждень Великого посту. Думаю, що через ці знаки Бог хоче закликати нас до себе. Аби люди стали побожніші й не розділяли віру навпіл, як оце дерево, — каже місцевий священик Святослав Софілканич.

Зараз ви читаєте новину «У дереві знайшли два хрести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі