середа, 09 грудня 2009 08:24

Тетяну Ляшок знайшли сестри з Бельгії

Автор: фото: Світлана ДРАЧУК
  Зліва направо: бельгійки Леокадія, Станіслава і Яніна зустрілися із двоюрідною сестрою Тетяною Ляшок (друга праворуч) у райцентрі Звенигородка на Черкащині. У дівоцтві бельгійки мали прізвище Кносик, їхній батько був поляк
Зліва направо: бельгійки Леокадія, Станіслава і Яніна зустрілися із двоюрідною сестрою Тетяною Ляшок (друга праворуч) у райцентрі Звенигородка на Черкащині. У дівоцтві бельгійки мали прізвище Кносик, їхній батько був поляк

2 листопада 47-річна Тетяна Ляшок із села Петрівка Монастирищенського району Черкащини в аеропорту "Бориспіль" зустріла двоюрідних сестер із Брюсселя. Яніну, Станіславу та Леокадію впізнала по фотографіях.

1942 року її тітку — 18-річну Олександру Дрипапу — з села Хейлове (колишня назва Петрівки. — "ГПУ") вивезли до Німеччини. Там вона вийшла заміж за поляка Станіслава Кносека.

— Ще до кінця 1940-х бабуся Килина встигла получити кілька пісем із Бельгії. Тьотя писала, що вийшла заміж і має двох доньок, — розповідає Тетяна Михайлівна. — Бельгійці послєднього листа получили на початку 1950-х. Цензура закреслила в ньому всі слова. Не чіпали лише фотографію бабці Килини та моєї мами Ліди.

1963-го 39-річну Тетянину матір убила блискавка. Дівчину виховали батько та бабуся Килина. Тітка Олександра померла 1986-го в бельгійському Берінґені. Її п"ятеро доньок розшукували її село в Білорусії, на Чернігівщині. Знайома бельгійка Тересса допомогла зробити запит у Монастирище. Старожили пригадали сестер Дрипап. Підказали, що Лідина донька живе в Звенигородці.

Тетяна Михайлівна працює кухарем у місцевій школі. Має дорослих сина Руслана й доньку Мирославу. Чоловік Олексій — приватний підприємець.

— Попросили знайомого, шоб завіз нас у "Бориспіль", — сміється. — Нашою "окою" їхати було стидно.

Гості з Бельгії говорили польською, Тетяна — українською. Каже, що розумілися. Наступного дня поїхали в Петрівку.

— Нашої старої хати вже немає. На її місці сусіди хлів збудували. Зате побачили ставок і греблю, по якій тьотя малою бігала. Сестри розплакалися.

На літо Ляшки збираються до Бельгії.

— Зробимо заграничні паспорти поїдемо. Хочу піти на могилу тітки.

Зараз ви читаєте новину «Тетяну Ляшок знайшли сестри з Бельгії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі