вівторок, 02 червня 2009 17:04

Святослав Вакарчук зібрав на концертах 10 тисяч книжок

Автор: фото: Олександр ПЕТРУХНОВ
  Соліст гурту ”Океан Ельзи” Святослав Вакарчук розмовляє зі студентами-волонтерами у парку біля дитячого притулку на вулиці Білицькій у столиці
Соліст гурту ”Океан Ельзи” Святослав Вакарчук розмовляє зі студентами-волонтерами у парку біля дитячого притулку на вулиці Білицькій у столиці

10 тис. книжок для дитячих притулків зібрав за три місяці соліст гурту "Океан Ельзи" 34-річний Святослав Вакарчук. У березні він розпочав акцію "Книга творить Людину — Людина творить Країну". На зустрічах зі студентами у семи містах України просив приносити книжки для вихованців дитячих будинків. Кількасот у понеділок передав у столичний дитбудинок "Малятко".

— Щас Вакарчук приедет, заставит читать, — перемовляються між собою двоє хлопців років 14 на майданчику біля "Малятка". Там на чотирьох дерев"яних столиках розклали книжки. Поряд — ще кілька картонних ящиків. Більшість книжок старі, потріпані. Багато збірок українських письменників, народних казок. Поруч зі збіркою творів Михайла Коцюбинського 1968 року випуску розкладена серія англомовних енциклопедій "Дискавері". Діти з притулку граються на майданчику, верещать. Святослав Вакарчук під"їжджає у чорному "БМВ".

— Як би цих діток позбирати? — оглядає галявину. Директор притулку 69-річна Лідія Литвиненко скликає дітей до столів.

— Зараз дядя вам книжечки подарить, — гладить по голові русявого хлопчика років п"яти. Той крутиться, позіхає.

— Я виріс у сім"ї, де було так само багато книг, — Вакарчук оглядає столи з книжками. — Якби так багато не читав у дитинстві, то не був би таким успішним.

Розповідає, що ідею зібрати книжки подав голова правління фонду "Люди майбутнього" Юрій Герасименко.

Коли людина невиспана, у неї сідає голос

— Спочатку думали, що зберемо не дуже багато. Хоча для когось і десять тисяч — невелика цифра. Але якщо книжка зараз коштує, приміром, 50 гривень, то ми зібрали 500 тисяч. Студенти приносили різні книжки, переважно дитячу літературу. Хто скільки міг: хто одну, хто — 10. Найбільше принесли на зустрічах у Донецьку й Запоріжжі. У Донецьку вразило: акція щойно почалася, а на зустріч прийшли півтори тисячі студентів. І кожен приніс одну-дві книжки. Я передав кілька десятків — Миколи Гоголя, Івана Франка, народних казок.

— Що зараз читаєте?

— Перечитую Фрідріха Ніцше "Так казав Заратустра", — потирає долонею неголене підборіддя. — Вкотре пробую осилити, бо надто важка книжка. Недавно закінчив "Гру в бісер" Германа Гессе. Сподобалося, бо дуже глибокий погляд людини на життя.

Вакарчук пропонує дітям розібрати книжки зі столів. Ті підходять неохоче. Несміливо беруть по книжці. Вихователі відводять їх до притулку. Біля Святослава скупчуються студентки— волонтерки, які допомагали збирати книжки. Учотирьох фотографуються з музикантом.

— У вас стільки роботи, ви сильно втомлюєтеся? — розпитує у Вакарчука білявка років 18.

— Та я взагалі почуваюся, як із космосу, — потягується той. — Але тримаюся.

Дівчата просять його заспівати. Святослав відмовляється:

— Я ніч не спав, учора мав концерт (у Донецьку з нагоди здобуття футбольною командою "Шахтар" Кубка УЄФА. — "ГПУ"). Коли людина невиспана, у неї сідає голос.

Зараз ви читаєте новину «Святослав Вакарчук зібрав на концертах 10 тисяч книжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі