четвер, 14 вересня 2006 18:45

"Що важча травма — то цікавіший фільм"

Автор: фото: REUTERS
  Джекі Чан із голлівудською акторкою Маллікою Шерават перед прем’єрою фільму ”Міф” на Каннському кінофестивалі. 17 травня 2005 року
Джекі Чан із голлівудською акторкою Маллікою Шерават перед прем’єрою фільму ”Міф” на Каннському кінофестивалі. 17 травня 2005 року

Китайський актор Джекі Чан у свої 52 роки ледве ходить. Знімаючись у кіно понад 30 років, він отримав три тисячі травм. Щоранку Джекі піднімається з ліжка за допомогою спеціальної рами. А тоді робить комплекс виснажливих вправ, щоб змусити тіло рухатися.

23 березня він знову травмувався, знімаючись у фільмі "Робін-бі-Гуд". Каскадер випадково взув не те взуття: після його удару в груди Джекі забрали в лікарню. Акторові досі важко дихати.

Під час зйомок у "Поліцейській історії" 1985 року Чан зламав кульшову кістку і два хребці. 1995-го на "Розборках у Бронксі" зламав гомілку, але повернувся на знімальний майданчик. На загіпсовану ногу натягнув білу шкарпетку і розмалював як кросівок.

1986-го у фільмі "Лати Бога" він перестрибував зі стіни на дерево. Гілка не витримала його ваги, Чан зірвався з 12-метрової висоти і вдарився головою об каміння. Кістки черепа проштрикнули йому мозок. Але вже за шість тижнів зйомки продовжили. До камери Джекі повертався лівим боком голови, бо правий був поголений. Він заліз на стіну і таки перестрибнув на гілку.

— Що важча травма, то цікавіший фільм, — сміється актор.

Його батьки познайомилися на пароплаві, утікаючи до Гонконгу з комуністичного Китаю. Немовля важило 5400 грамів. Джековій матері, 38-річній Лі Лі Чан, зробили кесарів розтин. Операція коштувала $200, і батько Джекі, 38-річний Чарльз Чан, запропонував акушеру купити його сина за 1500 гонконзьких доларів ($26). Той відмовився.

Хлопчика назвали Чан Конг Санг, що означає "Чан, народжений в Гонконзі". Коли Джекі було сім років, сім"я переїхала до Сіднею. Батько влаштувався там кухарем, а мати — покоївкою в посольстві США. А Джекі віддали на навчання до Пекінської опери. 10 років він студіював 360 дисциплін: співи, акробатику, танці, пантоміму, бойові мистецтва. Його день починався о п"ятій ранку, закінчувався опівночі.

— Мене виховували страхом і палицею, — пригадує актор. — Палиця наказувала мені: "Стрибай через стіл". Я казав, що не зможу. Тоді палиця била мене по сідницях, і я перестрибував через два столи одразу.

Улітку 1963-го хлопця провідав батько. Спитав, чи подобається йому в школі. Джекі відповів, що хоче залишитись тут назавжди. Він віддав татові свій перший гонорар — $12, який отримав за епізодичну роль у чорно-білій стрічці "Великий і Маленький Вонг Тін Бар".

Мене виховували страхом і палицею

У 22 роки Чан познайомився з актором Брюсом Лі. На зйомках його фільму "Кулак ярості" Джекі був каскадером. 1973-го після раптової смерті Брюса режисер Ло Вей замінив його Чаном. Джекі знявся в шести стрічках Вея, але вони не принесли йому ні грошей, ні слави.

А от стрічки "Змія в тіні орла" та "П"яний майстер" принесли йому мільйонні гонорари. 1994-го він їде до Голлівуда. Перша ж американська стрічка гонконзької зірки "Розборка в Бронксі" лише за одні вихідні зібрала $10 млн.

На початку 1980-х Чан знайомиться з популярною тайванською акторкою Лін Фенг Джіао, старшою на рік. Почувши про заручини кумира, двоє фанаток Чана наклали на себе руки.

Відтоді актор приховує свої стосунки з жінками. Із Лін вони таємно одружилися 1983-го, у них народився син Джексон (за іншими джерелами — Чан Чао Мінг, Джейсі, Тоні). Дитину актор приховував 13 років.

Чан навіть не провідав породіллю: він знімався одразу в чотирьох фільмах. Із родиною Джекі бачився раз на рік.

19 листопада 1990 року "Міс Азія-90" Елен Нг народила дівчинку Етті й оголосила, що це — дочка Джекі Чана. Актор зізнався, що дитина справді від нього:

— Я вимолив пробачення в Лін, і обіцяю, що дам дочці освіту й виховаю її.

Проте дівчинку Елен виховує сама, актор узагалі не бачиться з позашлюбною дитиною. Кілька років тому Чан розлучився. Він залишився в Гонконзі, а Лін із сином живе в Лос-Анджелесі, в особняку на Беверлі-Хіллз, який Чан купив 1998-го за $3 млн.

Джексон Чан навчається в коледжі, мріє стати співаком. Торік разом із батьком він співав на благодійному концерті в Шанхаї.

Цьогоріч у фільмі "Робін-бі-Гуд" у Гонконзі Джекі Чану дісталася роль бандита, який краде дитину.

— Колись я не зможу виконувати свої трюки, — каже Чан. — Тоді піду на пенсію і стану продюсером. Я маю свою лінію одягу й взуття, у мене 80 магазинів в Азії, чотири ресторани в Кореї, один — на Гаваях, 30 — в Гонконзі та два — у Сіднеї.

Актор любить розслаблятися з друзями в кегельбанах і барах, обожнює полювання та рибалку. У травні утік його 15-місячний голден ретривер на прізвисько Джонс. Засмучений Чан дав об"яву в газеті, пообіцявши велику нагороду тому, хто знайде його улюбленця.

За роль актор отримує $25–30 млн. Джекі досі важить 68 кілограмів, маючи 175 сантиметрів зросту.




Головні травми Джекі Чана



"П"яний майстер" (1978) — травма ока

"Чудові охоронці" (1978) — перелом стегна

"Кулак дракона" (1979), "Молодий майстер" (1980) — двічі зламаний ніс

"Лорд Дракон" (1982) — перелом нижньої щелепи

"Поліцейська історія" (1985) — травма 6-го і 8-го хребців

"Лати Бога" (1985) — пробиття черепа, крововилив у мозок

"Дракони назавжди" (1985) — зламані пальці й передпліччя

"Поліцейська історія-3" (1992) — перелом плеча, кісток обличчя

"Розборка в Бронксі" (1995) — відкритий перелом пальців ноги, перелом гомілки, ушкодження стегна

"Перший удар" (1996) — ушкодження рота

"Містер Крутой" (1997) — перелом носа, ушкодження шиї


1954, 7 квітня — народився в Гонконзі в сім"ї кухаря
1961 — десять років навчався в Пекінській опері
1962 — перша епізодична роль у стрічці "Великий та маленький Вонг Тін Бар"
1971 — каскадер Брюса Лі у фільмі "Кулак ярості"
1983 — одружився з тайванською акторкою Лін Фенг Джіао; народився син Джексон
1995 — перший голлівудський фільм "Розборки в Бронксі"
1998 — найвідоміша стрічка "Година пік"
1999 — з"явилася на світ дочка Етті від моделі Елен Нг; автобіографічний документальний фільм "Джекі Чан: мої трюки"
2003 — створив лінію одягу, взуття, аксесуарів "Джекі Чан колекшн"

Зараз ви читаєте новину «"Що важча травма — то цікавіший фільм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі