вівторок, 26 січня 2016 06:45

Шепотів "мама". Почав шевелити руками й ногами

— Коли приїжджала до Роми в госпіталь, він мені руку подавав. Мамі махав. Вона його питала, як діла — піднімав великий палець угору. Очима кліпав, як питала, чи не болить, — розповідає Галина, вдова бійця 28-ї бригади ­Романа Капація, 35 років.

20 січня по ньому відправили 40 днів. 11 грудня він помер у столичному військовому госпіталі. Тут перебував із липня. Тяжкі поранення отримав під Мар'їнкою на Донеччині, коли їхав на завдання. Потрапив у полон до бойовиків. Після катувань його лікували донецькі медики. У липні бійця обміняли. Він був у критичному стані. Мав численні ножові поранення грудної клітки, черевної порожнини, пошкоджені кишечник, печінку й діафрагму, прострелені ноги. З Дніпропетровська Романа привезли в київський госпіталь.

— Була можливість перевести його в приватну клініку "Оберіг". Оплатити пропонувала Ольга Богомолець, — каже Галина Кацапій. — Але лікарі його не відпустили. Місяць тому на лікування в Німеччину мали везти двох тяжких пацієнтів — Рому й ще одного хлопчика. Того забрали, а Рому лишили. Йому в ніч перед виїздом призначили операцію на голові. Нас про це ніхто не попереджав. Після неї він до тями не приходив. До того усміхався. Губами шепотів "мама". Почав шевелити руками й ногами. Дихав.

Поховали бійця в селі Оболонь Семенівського району на Полтавщині. Коли селом несли труну, люди ставали на коліна. Роман так і не отримав статус учасника АТО. З дружиною Галиною виховували сина 3-річного Миколу та доньку Валерію, 10 місяців. Від попередніх шлюбів має четверо дітей.

— У нього майже зажив живіт. Лікарі кажуть, що розкладалися легені. Чогось його почали перевозити по відділеннях. Вивозили надвір під тонким одіялом. Думаю, що застудили легені й бронхи. У заключенні про смерть написали, що помер від ран. Від яких? Якби від ран, то він помер би раніше. Але ми нічого не докажемо. Коли Романа привезли ховати, на тілі була свіжа рана. Звідки вона, теж ніхто не знає. Весь час у Києві з ним була мама. Її пускали в реанімацію всього на 15 хвилин у день. Пролежні в нього були на голові й на копчику.

Зараз ви читаєте новину «Шепотів "мама". Почав шевелити руками й ногами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі