вівторок, 12 січня 2016 05:55

П'ять тонн криги пішло на льодовий бар

Автор: ФОТО: Тарас Подолян
  Бармен готує коктейлі в льодовому барі в Національному експоцентрі у Києві. Наливає у скляні чарки. Чекає на нову партію крижаного посуду, в якому зазвичай подають напої
Бармен готує коктейлі в льодовому барі в Національному експоцентрі у Києві. Наливає у скляні чарки. Чекає на нову партію крижаного посуду, в якому зазвичай подають напої

Крижаний бар відкрили в Національному експоцентрі України ВДНГ. Тут проходить фестиваль "Зимова країна". Коктейлі наливають у посуд із льду. Вхід коштує 50 грн.

Бар розташований у круглому наметі. Вхід завішений чорними шторами.

— Всередині все зроблене з льоду, — розповідає один з організаторів "Зимової країни" 25-річний Микола Михальчук. Він перевіряє квитки до бару. Натягує на очі шапку-вушанку і заходить всередину.

— Використали 5 тонн льоду, — продовжує. — Привозили великими брилами. Тут із них вирізали потрібні деталі. Клеїли за допомогою води. Частуємо гостей із крижаного посуду. Якщо швидко пити, розтанути не встигне.

В барі стоїть туман — так спеціальна апаратура підтримує температуру -15°С. Грає клубна музика. Вздовж стін виставлені брили прозорого льоду. Обабіч входу — по дві крижані лавки зі столом. Сидіння застелені овечими шкурами. На одній вмощується киянин 31-річний Василь Мусієнко з донькою. Його дружина їх фотографує.

— А лед даже не думает таять, — чоловік проводить рукою по крижаному столі. — Але в такий бар краще приходити влітку, коли надворі спека. Тоді за таке блаженство і 100 гривень не шкода віддати.

Родина Мусієнків стає біля крижаної скульптури ведмедя в центрі залу і просять бармена 24-річного Станіслава сфотографувати їх на згадку.

— Гости редко что-то заказывают, — розповідає Станіслав. Він у термокуртці. Шапку натягнув по самі очі, зверху накинув капюшон. — Частіше заходять, щоб сфотографуватися в інтер'єрі. У будні маємо до 400 відвідувачів, у вихідні — більш як тисячу. Малеча часто намагається лизнути стіл язиком. Їм здається, що він зроблений із чогось смачного.

У меню бару — холодні алкогольні напої. За 50 г горілки правлять 20 грн, така ж ­порція настоянки з чорносливом чи інжиром, коктейлі та "хріновуха" коштують на 10 грн дорожче.

— Коктейлі роблю з лікерів, сиропів на горілці, — додає Станіслав. — Вони не дуже міцні, але добре зігрівають. У таку погоду їх беруть найкраще. Як тільки бар відкрився, всі напої подавали в крижаному посуді. Наплив відвідувачів був такий, що всі чарки за кілька днів розійшлися. Зараз чекаємо нову партію посуду з льоду. А поки що подаємо напої у звичайних склянках.

— Через кожну годину міняємося з напарником, щоб зовсім не змерзнути, — Станіслав кутається у шарф. Коли дихає, з рота йде пара. — Як тільки починається перерва, біжу грітися чаєм чи кавою.

У бар заходять дві жінки, на вигляд років по 50. Замовляють два міні-коктейлі.

— Отвели внуков в резиденцию Деда Мороза, а сами решили устроить себе небольшой праздник, — каже вища. Кладуть разом на барну стійку 60 грн.

Зараз ви читаєте новину «П'ять тонн криги пішло на льодовий бар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі