вівторок, 07 березня 2017 00:50

Розуміти жарти починаєш за два роки

Автор: фото з архіву Віталія Добровольця
  Віталій Доброволець 11 років живе в Чехії. Працював на будівництві, зараз контролює будівельні бригади по всій країні
Віталій Доброволець 11 років живе в Чехії. Працював на будівництві, зараз контролює будівельні бригади по всій країні

У Чехії проживають понад 116 тис. українців, за даними міграційної служби. Реальна кількість — удвічі більша. Найбільше мешкають у Празі, Карлових Варах, Брно. Там заснували понад 20 громадських організацій, які об'єднують українців.

— Українці у Празі щонеділі збираються біля храму Климентія в центрі міста. Наших легко впізнати. Одягають золоті прикраси, шкірянки, — розповідає керівник громадської організації переселенців у Чехії "Родина" 30-річний Віталій Доброволець. Він 11 років живе в чеському Плзені.

— Українці спілкуються між собою активно. Можуть передати комусь передачу чи когось знайти, якщо втрачений зв'язок. Іноді зібрати гроші на лікування або допомогу бійцям АТО. Нещодавно рятували українку в Карлових Варах. У неї виявили рак крові. Кожен скидався по 100 євро. Жінка йде на поправку.

Багато українських чоловіків-заробітчан у Чехії працюють на будівництві. Заробляють в середньому 2 тис. євро. Жінки прибирають в офісах, готелях. Миють посуд, куховарять у закладах громадського харчування. Їхні заробітки — удвічі нижчі.

Зазвичай чехи виплачують усе, як обіцяють. Але тим, хто працює нелегально, платять менше. Я починав робочим, заливав підлогу. Тепер контролюю кілька бригад. Житло винаймаю за 500 євро.

Чеська мова не складна. Порозумітися з продавцями в магазині можна за тиждень-два. Але, щоб зрозуміти їхні жарти, треба прожити не менш як два роки.

Чехи не ходять у гості. Щоб прийти до сусіда на каву, потрібно попередити за тиждень. Якщо зустрілися в кафе, кожен платитиме за себе.

1  114  000 українців легально виїхали жити чи працювати за кордон. Найбільше проживають в Італії. Там офіційно налічують майже 209 тис. осіб. На другому місці є українська діаспора в Німеччині — понад 159 тис. У Росії проживають більш як 126 тис. осіб. Найменше наших співвітчизників зареєстровано в Бурунді, Руанді й Уганді — по три особи.

Зараз ви читаєте новину «Розуміти жарти починаєш за два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі