середа, 19 грудня 2012 06:30

По чотири телевізори купують на розпродажу американці

Автор: фото з сайта www.photo-day.ru
  Покупці несуть до кас посуд і кухонну техніку в крамниці електронних товарів ”Бест Бай” в американському місті Атланта. Магазин відчинили опівночі. За чотири години його відвідали дві тисячі людей. Черги займали за день до відкриття
Покупці несуть до кас посуд і кухонну техніку в крамниці електронних товарів ”Бест Бай” в американському місті Атланта. Магазин відчинили опівночі. За чотири години його відвідали дві тисячі людей. Черги займали за день до відкриття

— Я купив чотири телевізори. Заощадив приблизно 500 доларів, — говорить американець 54-річний Джон Пості з Флориди. — Навіть не уявляю, що мені скаже дружина, як я внесу всі ці плазми в будинок. Боюся, ночувати сьогодні доведеться в гаражі.

У Штатах іще тиждень триватиме різдвяний розпродаж. Продукти, одяг, техніку і меблі продають зі знижками 50-90%.

— Половину грудня в Америці — істерія. У нас півкраїни шопоголіків. Кожного другого треба лікувати від залежності. Бо бажання скупити все, що знецінили, можна порівняти з наркотичною й алкогольною залежністю, — розповідає економічний оглядач 37-річний Ден Монфред. — Подруга їхала в магазин електроніки по ноутбук. Але люди, які стояли в черзі перед нею, гребли по п'ять комп'ютерів одразу. Крістіні не дістався, тому вона взяла п'ять сковорідок за ціною двох. Друзі перестали запрошувати її на дні народження, бо вона всім дарувала пательні.

Черги до деяких супермаркетів люди займають із ночі. У вихідні магазини починають роботу о шостій ранку.

— Жодного року не було, щоб когось не побили чи не загубили в натовпі, — продовжує Ден. — Коли люди хочуть заощадити кількасот баксів, вони не бачать перешкод. Головне у такій юрбі — не впасти. Багато хто спотикається на сходах. Кілька років тому один розпродаж закінчився трагічно. Розтоптали 11-річну дівчинку. Тепер батьків просять залишати дітей удома або міцно тримати за руку.

— Коли ми з дружиною їдемо на розпродаж, залишаємо малечу з нянею. Зазвичай під час акцій купуємо подарунки на Різдво. Щоб не витратити місячний сімейний бюджет, складаємо списки, що нам треба. Позаторік я придбав два басейни. Улітку ми їздили купатися до океану. Басейни досі лежать на горищі нерозпаковані. Я віддав за них 80 доларів. Вони валялися на складі в магазині, тепер — у мене вдома.

У більшості американських сімей є спеціальні шафи для непотребу, який вони придбали на розпродажу. Брат торік пішов по зимові шини. Але знижку 50 відсотків давали тільки тим, хто купував три комплекти. Вісім шин досі захаращують півгаража.

У продуктових маркетах іще більший психоз. Люди купують тоннами продукти, яких не їли раніше, а потім викидають на смітник. Мої сусіди — вегетаріанці, але беруть кілограмами знецінене м'ясо на барбекю для друзів, які, можливо, колись зайдуть до них у гості.

За $200, це 1,6 тис. грн, розпродували 42-дюймові телевізори в крамниці електронних товарів "Бест Бай" у місті Атланта. Черги туди найперші зайняли безробітні. Ті, хто був на роботі, просили родичів потримати для них місце. Магазин відчинили опівночі у п'ятницю.

— Ми стояли в черзі 56-ті. Телевізор за 200 доларів не купили навіть ті, хто був 30-м, — розказує американець Мартін Вумпер, 42 роки. — До розпродажу такі плазми коштували 600. Дружина сердилася, що ми не приїхали під магазин раніше. У п'ятницю мене затримали на роботі до сьомої. По 20 доларів розпродували праски, чайники, кавоварки, йогуртниці й тостери. Але в нас удома цього добра вистачає. Після кризи такі акції у Штатах улаштовують щосезону. Торговці опинилися в умовах жорсткої конкуренції, тому борються за кожен долар, який американці готові витратити у ці передсвяткові дні.

Загалом під магазином зібралися дві тисячі людей. Половина навіть не пройшли досередини. Охоронці на вході просили зачекати, доки перша група покупців вийде з супермаркету.

— Наступного року в магазин не поїдемо. Зараз є безліч сайтів, які пропонують товари зі знижками. Такий самий телевізор ми замовили за 270 доларів. Його доставили нам безкоштовно. Не довелося стояти 15 годин у черзі. Ніхто мене не штовхав, не підрізав моє авто на в'їзді до стоянки і не топтався по моїх нових туфлях, — говорить Мартін.

Під час святкового розпродажу за півмісяця американці витратили $450 млрд. У Європі такі акції триватимуть до 1 лютого.

Ходіть на закупи з чоловіком

У київських бутиках і супермаркетах новорічно-різдвяний розпродаж починається з 15 грудня та триває до кінця січня.

— Знижки негативно впливають на людину, — пояснює столичний шопоголік 27-річний Роман Мілєєв. — Часто під впливом акцій ми купуємо вбрання, яке ніколи не одягнемо. Так у шафах з'являються сітчасті панчохи, червоний корсет, зелена міні-спідниця і кльошеві джинси з високою талією, які не модні років 10. Розпродаж — то страшний удар по сімейному бюджету.

Дає п'ять порад, як купувати на розпродажу:

• Зазирніть у шафу і складіть список речей, які оновлять ваш гардероб.

• Не купуйте взимку купальник зі старої колекції, сонцезахисні окуляри і на розмір менші шорти через те, що вони вдвічі дешевші.

• Не "ведіться" на цінники "-90%". Таких знижок в Україні не роблять. Вартість товару спускають максимум на 30%. Перед тим як знецінити річ наполовину, її вартість піднімають на 20 відсотків. Потім переклеюють цінники й обдурюють наївного покупця.

• Ходіть у магазини із чоловіком або подругою. Поряд має бути людина, яка зуміє спинити і не дасть понакуповувати зайвого.

• Не чекайте на остаточний розпродаж. Тоді може не виявитися вашого розміру.

 

Зараз ви читаєте новину «По чотири телевізори купують на розпродажу американці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі