пʼятниця, 01 січня 2016 05:40

Планують запровадити тестування для дев'ятих класів

2016-го розпочнеться реформа середньої освіти. Вона передбачає перехід на 12-річне навчання. Планують збільшити зарплати вчителям, скоротити кількість шкіл.

— Я бачив уже п'ять варіантів цієї реформи. Зрозумів, що радикальних змін не буде, — каже 52-річний Віктор Громовий, голова Кіровоградської асоціації керівників шкіл. — У Міністерстві говорили, що 2016-й стане роком англійської мови. Але не підготували бази для цього: ніяких кардинальних змін програм, методик вивчення, нових підходів. Рівень вивчення англійської у нас дуже низький. Потрібно зробити прорив. Більшість учителів раз на п'ять років формально проходять курси підвищення кваліфікації. Але вони не дають ніякого ефекту. Потрібно переймати грузинський досвід. Там запросили викладати 6 тисяч іноземців, для яких англійська — рідна. В Україні цю цифру треба множити на 25. Необхідно відправляти учнів в англомовне середовище, закупити нові підручники. Найбільша проб­лема, що не вдалось зробити обов'язковим незалежне оцінювання з іноземних мов.

Також планують запровадити ЗНО для дев'ятих класів. Склавши тести, учні зможуть вступати в технікуми й училища.

— Думаю, його перенесуть на рік. Бо за півроку підготувати якісні тести неможливо. Треба випробувати їх спочатку в кількох школах, доповнити, як було з тестами для 11-х класів. Якщо цього не зроблять, буде багато проблем під час проведення, — продовжує Віктор Громовий.

Із 317 вузів залишиться 60–70, повідомили в Міністерстві освіти.

— Масового закриття наступного року не буде. Це правильна тенденція. Якщо врахувати кількість населення, то вищих навчальних закладів має бути в тричі менше. Забиратимуть ліцензії в багатьох приватних вузів. ­Багато таких повідкривалися в райцентрах. Не навчають студентів, а просто продають дипломи. Міносвіти укрупнюватиме вузи. Це допоможе в одному місці зосередити найкращі наукові кадри, студентів і більше фінансування.

Зараз ви читаєте новину «Планують запровадити тестування для дев'ятих класів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі