четвер, 18 грудня 2008 17:04

Парасці Королюк перед побиттям снилися поросята

Автор: фото: Оксана ХУДОЯР
  12 грудня Параску Королюк госпіталізували в урядову лікарню ”Феофанія”
12 грудня Параску Королюк госпіталізували в урядову лікарню ”Феофанія”

69-річну Параску Королюк тиждень лікують в урядовій клініці "Феофанія". Шпиталізували після того, як 10 грудня працівники Державної служби охорони не пустили жінку до почту президента Віктора Ющенка, який покладав квіти до пам"ятника В"ячеславові Чорноволу на розі вулиці Грушевського та Музейного провулку в столиці.

Параска Василівна лежить у ліжку в помаранчевій кофті на короткий рукав, розшитій блискітками й бісером. Із ліжка біля вікна видно ліс і дорогу.

— Я не знаю, хто мене поклав у "Феофанію". "Швидка" звідси приїхала за мною у лікарню на Лівобережжі. Там два дні робили рентген та аналізи. У палаті лежала сама, цілу ніч біля мене сиділа чергова. Вранці приходить якийсь професор, каже: "Нічого у вас не пошкоджено. А живіт по старості болить". Навіть усі знімки мені не віддали, — пересувається з лівого боку ліжка на правий. Правою рукою тримається за поручень над ліжком. Кривиться і хапається лівою рукою за правий бік.

У перший корпус лікарні, де лежить баба Параска, пускають вільно. Палата на першому поверсі у відділенні травматології. Кімната приблизно 25 кв. м із душовою й туалетом, сонячна. Підлога паркетна, стіни пофарбовані у блакитний колір. Попід ними два дерев"яні ліжка. На тумбочках поряд ліки й пляшки з негазованою водою. Від розетки заряджається мобільний телефон "моторола".

— Я тут уже вдруге. Навесні лікувала ногу після суботника. Тоді була в окремій палаті в сьомому корпусі, у третьому під"їзді. Умови там були кращі. А тут хотіли поселити мене в одномєсну палату, але вже не було місця. Я засинаю на пару годинок лише після обезболюючого уколу. Що задрімаю — сусідка кричить, чоловіка кличе. У неї склероз.

Дзвонить мобільний. Параска Василівна довго голосно розмовляє у слухавку, голос тремтить:

Годують добре, тричі на день. І хліб із маслом дають, і борщик, і рибку, й ковбаску

— Ззаду під"їхала чорна легкова машина, підійшло п"ятеро охоронців. Вони били мене у плечі й по печінках. Чую, щось у спині лопнуло. Я знепритомніла, мене запхали в машину. У дорозі телефонувала до Михайла Левінського — керівника секретаріату уряду. Він пообіцяв, що подзвонить до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і мене випустять. Відвезли у Печерський райвідділ, вели попід руки через болі у животі та спині. Там зіставили протокол і змусили підписати, пригрозивши, що без цього не випустять. Потім 62-м тролейбусом доїхала до Верховної Ради, підійшла до Кабміну. Тамтешні охоронці з мене насміхалися. Я полізла на Шовковичну, до приймальні президента. Прошу охоронців, щоб визвали Петра Петровича — він за дорученням Ющенка мені допомагає. Сказали, що президент два дні буде зайнятий. Подзвонила до Іринки, секретарші Ющенка. Вона кинула трубку. Говорила з Віктором Балогою, але не зрозуміла, що він сказав. Дочка моя написала йому есемеску. Але відповіді немає. Певно, поміняв номер. Я ту біду передчувала. У ніч проти середи мені наснилися малі поросята в багнюці.

Параска Василівна тримає пульт від телевізора, дивиться "5 канал", інколи перемикає на "Інтер".

— Годину тому телефонували з БЮТу, казали, що приїдуть. Гості від Юлі вже були раз, привезли багато мандаринів. Годують добре, тричі на день. І хліб із маслом дають, і борщик, і рибку, і ковбаску. Все варене, дієтичне. Якби до мене президент звернувся, мені було б легше. Мені ходити не можна. Не встаю, мені подають судно, щоб у туалет сходити. Лікарі признаються за один перелом якогось диска в тазу. Сказали або лежати два місяці, або робити операцію на позвоночнику.

Зараз ви читаєте новину «Парасці Королюк перед побиттям снилися поросята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі