четвер, 15 січня 2009 17:03

"Параджанов застеляв ліжко радянським прапором"

Автор: фото з родинниого архіву Світлани Князевич та Леоніда Осики
  Кінорежисери Сергій Параджанов (у центрі) та Леонід Осика з дружиною акторкою Світланою Князевою разом працювали над фільмом ”Увійдіть, стражденні”. Фото 1986 року
Кінорежисери Сергій Параджанов (у центрі) та Леонід Осика з дружиною акторкою Світланою Князевою разом працювали над фільмом ”Увійдіть, стражденні”. Фото 1986 року

Із 47-річною акторкою Світланою Князевою зустрічаємося в її трикімнатній квартирі на столичному Печерську. У коридорі на стіні висять чорно-білі світлини, зроблені під час зйомок у стрічках її чоловіка, нині покійного кінорежисера Леоніда Осики. Навпроти — картини й колажі.

— Цей подарував Сергій Параджанов, — Світлана Олександрівна показує на один. — Зробив його за мотивом стрічки Осики "Увійдіть, стражденні". Ось по центру справжня суха квітка едельвейса, праворуч — моя фотографія в образі головної героїні фільму Марусі, а ліворуч — Гриша Гладій, який зіграв Авеніра. Два роки тому я поїхала в Єреван у справах. Хотіла відвідати там музей Параджанова, але не встигла. Повертаюся в Київ — і бачу, що цей колаж  упав, рамка і скло розбиті. 20 років висів собі, а тут треба було розбитися! Мабуть, Сергій Йосипович образився.

Запрошує у вітальню в теплих жовто-помаранчевих тонах. Розповідає, що стрічка "Увійдіть, стражденні" подобалася Параджанову найбільше.

— Хвалив мене за роль Марусі, подарував за неї цю каблучку, — показує мельхіорову прикрасу з великим темно-зеленим нефритом. — А ще дав розкішну вишиту шовкову шаль. Через кілька місяців попросив її повернути — мав іти на ювілей Лариси Кадочнікової і не встигав купити їй гарного подарунка. Мені пообіцяв подарувати перлини. Я відповіла, що їх не ношу, й відмовилася. Тоді сказав, що зробить із каменя хрест і прикрасить його перлинами. При зустрічі навіть показував ескіз, але я подарунка так і не дочекалася. Подарунки у Параджанова на довго не затримувалися. Він дарував речі й на ходу вигадував неймовірні історії про них. Людина йшла з думкою, що їй дісталося щось цінне й рідкісне, а то могла бути звичайна вазочка. Якось знайомий приніс йому два металеві кухлі. Параджанов подарував їх першому ж гостю. Сказав, що їх виготовили на заводі його дядька.

Прийшов у довгій сорочці, з-під якої виглядали яскраві труси

Умощується на дивані, бере на руки спаніеля. Поряд лежать фотографії, папки з нотатками й рукописи.

— Сергій Йосипович мав надприродні здібності. Якось навіть зцілив мене, коли приїхав до Києва обговорити з Леонідом Осикою сценарій фільму "Етюди про Врубеля". Я зле почувалася — шлунок болів нещадно, ледь доповзла до нього в готель. Він почав про щось розпитувати, заговорив мене, а хвилин через п"ять цікавиться: "Ну то як, шлунок заспокоївся?" І дійсно перестало боліти! Сценарію до "Етюдів про Врубеля" він так і не зробив, написав лише кілька сторінок. Про Врубеля знав мало, бо ніколи книжок не читав. Казав: якщо читатиме, почне говорити чужими думками. Жартував, що вдома має лиш одну книжку, якою підпирає двері. Тому в сценарії не було епізодів із життя Врубеля, а самі враження Параджанова від його картин. Леонідові довелося дописувати сценарій самостійно, бо гарного сценариста так і не знайшов. Від цього фільм програв.

Із зошита випадають дві фотографії. На першій — молода Світлана Князева на тлі білої парасольки, на другій — вона з Параджановим та Осикою.

— Це ми у серпні 1986-го їздили до Сергія Йосиповича у Тбілісі. Тоді він вклав нас спати на ліжко, застелене червоним оксамитовим прапором, на якому було вишито герб Радянського Союзу. Вранці прийшов до нас, одягнений у довгу сорочку, з-під якої виглядали яскраві труси. Підійшов до вікна, підняв руки, потягаючись, а труси з нього впали. Задоволений своїм трюком і нашою реакцією на нього вийшов із кімнати. Потім пішли на ринок. Параджанов з усіма вітався, жартував. На вулиці до нас приєднувалися випадкові люди, на базар ми прийшли величезним галасливим натовпом. Він хвалив овочі і фрукти, над деякими знущався: "Дивись, який зморщений і сухий баклажан. А якщо б у тебе такий між ногами висів, ти б комусь був потрібний?" Продавці часто віддавали Параджанову фрукти безкоштовно.

Світлана Олександрівна згадує, що Параджанов наснився їй на сороковини:

— Замок на річці Кура, що протікає через Тбілісі. І от я гуляю тим замком, а всередині повно гарних килимів, картин, прикрас. В одному із залів сидить Сергій Йосипович. Я ж розумію, що він помер, тому запитую: "Ну як вам там?" А він каже: "Та знаєш, у принципі непогано. Одна біда — руками нічого робити не можна". А він же все життя ті колажі робив, щось вигадував, ліпив.

Світлана дописує книжку спогадів про чоловіка та його друзів. Розділ там присвячено і Сергієві Параджанову.

1961, 16 квітня — Світлана Князева народилася в Таджикистані у родині вчительки й токаря

1982 — вступила до Київського естрадно-циркового училища

1984, 2 січня — познайомилася з режисером Леонідом Осикою, за рік одружилися

1985 — познайомилася із Сергієм Параджановим на концерті грузинського подружжя Софіко Чіаурелі й Коте Махарадзе

1986 — знялася в кіно, зіграла роль Марусі у стрічці Леоніда Осики "Увійдіть, стражденні"

1991, 8 лютого — народила синів-близнюків Богдана й Олексія

2008, 12 вересня — отримала звання заслуженої артистки України

Зараз ви читаєте новину «"Параджанов застеляв ліжко радянським прапором"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі