пʼятниця, 19 жовтня 2018 06:10

Олег Базилевич страждав на хворобу Паркінсона

Автор: WWW.FCDYNAMO.KIEV.UA
  1992 року Олег Базилевич став тренером збірної України з футболу. Завершив тренерську кар’єру після того, як його підопічні не вийшли на чемпіонат Європи 1996-го
1992 року Олег Базилевич став тренером збірної України з футболу. Завершив тренерську кар’єру після того, як його підопічні не вийшли на чемпіонат Європи 1996-го

18 жовтня на Байковому кладовищі у Києві поховали колишнього форварда і тренера столичного футбольного клубу "Динамо" Олега БАЗИЛЕВИЧА. Він помер у вівторок, на 81‑му році. Страждав на хворобу Паркінсона.

— Олег Петрович был великим человеком, тренером и футболистом, — каже екс-наставник "Динамо" Йожеф Сабо, 78 років. — Разом із Валерієм Лобановським вони зробили футбол зовсім іншим. Їх довго не визнавали, критикували. Та, попри це, вони здобули багато перемог.

Олег Базилевич прийшов у "Динамо" 1957-го. За три роки на його рахунку було 69 голів. Виборов перше для України звання чемпіона СРСР у 1961 році.

Тренерську роботу розпочав у донецькому "Шахтарі". Вивів команду до вищої ліги. 1973-го разом із Валерієм Лобановським стали тренувати гравців "Динамо". Через два роки команда виграла Кубок володарів кубків і Суперкубок Європи. 1976-го тандем призначили тренерами збірної Радянського Союзу. Після того, як команда виборола на Олімпійських іграх у канадському Монреалі третє місце, їх відсторонили від роботи.

Олег Петрович приступив до обов'язків наставника ташкентського "Пахтакора". 13 серпня 1979-го футболісти мали грати у Мінську. У небі над Україною літак з ними на борту зіткнувся з іншим. Усі спортсмени загинули.

— Я випадково не полетів разом із хлопцями, — згадував Базилевич. — Вирушив на два дні раніше, щоб встигнути побачитися з дружиною і сином, які відпочивали в Сочі. Коли дивилися по телевізору футбол, покоївка покликала до телефона. Голова Комітету з фізичної культури і спорту Узбекистану повідомив: "Команда загинула. Добре, що ти з ними не полетів". Здавалося, що мене облили холодною водою. Як добрався до номера — не пам'ятаю. Вже там розплакався.

Тренував московський ЦСКА. 1992 року став головним тренером збірної України. Тренерську кар'єру завершив через рік — тоді його підопічні програли відбір на Євро-1996.

40 років Базилевич прожив у шлюбі з першою дружиною. Виховали сина 53-річного Олега. Поховав її 14 років тому. Останні роки розділив з молодшою на 33 роки жінкою, з якою перебував у цивільних відносинах.

— Ми багато пережили разом. Незважаючи на різницю у віці, характерах і поглядах на життя, вважаю, що витягнув щасливий квиток, коли її зустрів. Поруч із нею відчуваю, що у мене за спиною є крила, — казав він.

Зараз ви читаєте новину «Олег Базилевич страждав на хворобу Паркінсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі